niedziela, 11 stycznia 2015

Waniliowe naleśniki żytnie

Myślę, że patrząc na moje przepisy łatwo jest zauważyć, że jestem fanką naleśników. Staram się za każdym razem przygotowywać je z innej mąki, w inny sposób. Po prostu jest to moje ulubione danie i nie chcę, żeby mi się znudziło;)
Dzisiaj przygotowałam waniliowe naleśniki żytnie. Są one proste w przygotowaniu, wychodzą elastyczne i w dodatku nie ma żadnych problemów przy odwracaniu. Po prostu naleśniki marzeń;)



Składniki na 9 sztuk:
  • 1,5 szklanki mąki żytniej
  • 2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki wody gazowanej
  • 2 jajka
  • łyżka cukru waniliowego
  • szczypta soli
Mąkę przesiewamy do miski i wbijamy jajka. Wlewamy mleko, wodę i dodajemy cukier waniliowy oraz sól. Ciasto miksujemy aż do uzyskania gładkiej masy.
Naleśniki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni. Przed pierwszym warto natłuścić patelnię.
Smacznego;)

Dlaczego warto przygotować naleśniki żytnie, czyli krótko o wartościach odżywczych i właściwościach kilku składników:
  • mąka żytnia pełnoziarnista jest bogata w witaminy z grupy B, błonnik, fosfor, żelazo i wapń,
  • jajka zawierają witaminy A, D, E, K, B2 i B12, ponadto jest świetnym źródłem wapnia, żelaza, fosforu, potasu i magnezu.

6 komentarzy :

  1. Naleśniki mogłąbym wcinać na okrągło. Pycha :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Podzielamy Twój entuzjazm w stosunku do naleśników ;)
    A te dodatki... BOŻE! Też chcemy takie :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam naleśniki ;) Twoje wyglądają przepysznie z tymi wszystkimi dodatkami i bardzo bogato ;) Ja ostatnio jadłam z jabłkami ze słoiczka, ale były ze zwykłej mąki, bo robiła je moja mama :P Ja to zawsze łączę różne mąki, bo nie mogę się powstrzymać, żeby nie wykombinować zdrowszej wersji, choć klasyczną także nie pogardzą :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też zawsze kombinuję z różnymi mąkami, bo chcę za każdym razem mieć trochę inne naleśniki;)

      Usuń

Zobacz też:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka