Dzisiaj przygotowałam waniliowe naleśniki żytnie. Są one proste w przygotowaniu, wychodzą elastyczne i w dodatku nie ma żadnych problemów przy odwracaniu. Po prostu naleśniki marzeń;)
- 1,5 szklanki mąki żytniej
- 2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki wody gazowanej
- 2 jajka
- łyżka cukru waniliowego
- szczypta soli
Naleśniki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni. Przed pierwszym warto natłuścić patelnię.
Smacznego;)
Dlaczego warto przygotować naleśniki żytnie, czyli krótko o wartościach odżywczych i właściwościach kilku składników:
- mąka żytnia pełnoziarnista jest bogata w witaminy z grupy B, błonnik, fosfor, żelazo i wapń,
- jajka zawierają witaminy A, D, E, K, B2 i B12, ponadto jest świetnym źródłem wapnia, żelaza, fosforu, potasu i magnezu.
Naleśniki mogłąbym wcinać na okrągło. Pycha :D
OdpowiedzUsuńJa też mogłabym jeść je codziennie;)
UsuńPodzielamy Twój entuzjazm w stosunku do naleśników ;)
OdpowiedzUsuńA te dodatki... BOŻE! Też chcemy takie :D
Tak, dodatki były pyszne;)
UsuńUwielbiam naleśniki ;) Twoje wyglądają przepysznie z tymi wszystkimi dodatkami i bardzo bogato ;) Ja ostatnio jadłam z jabłkami ze słoiczka, ale były ze zwykłej mąki, bo robiła je moja mama :P Ja to zawsze łączę różne mąki, bo nie mogę się powstrzymać, żeby nie wykombinować zdrowszej wersji, choć klasyczną także nie pogardzą :P
OdpowiedzUsuńJa też zawsze kombinuję z różnymi mąkami, bo chcę za każdym razem mieć trochę inne naleśniki;)
Usuń