Zachęcam do przeglądania i inspirowania się.
Jako pierwszą prezentuję wam jesienną owsiankę. Dodałam do niej kwaśne jabłko, cynamon, a wierzch ozdobiłam domową, chrupiącą granolą z dodatkiem orzechów. Czasem najprostsze połączenia są najlepsze;)
(50g pełnoziarnistych płatków owsianych dokładnie wymieszałam z jajkiem, zalałam wodą, dodałam cukier, cynamon i cześć pokrojonego jabłka i ugotowałam.)
Kolejną propozycją jest smażona owsianka. Robiłam ją zaledwie trzy- cztery razy, ale uwielbiam ją. Tym razem jako dodatki wybrałam jabłko pokrojone w cienkie plastry, słodziutką żurawinę i sezam o intensywnym smaku. Idealne połączenie. (50g płatków pełnoziarnistych zalałam gorącą wodą, gdy ją wchłonęły wymieszałam je z dodatkami i usmażyłam na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju.)
Oczywiście ugotowałam też pyszne cukiniowe pełnoziarniste płatki, które podałam z ulubionym serkiem wiejskim i czekoladowym kremem z awokado- delicje;) (Płatki ugotowałam tak samo jak w pierwszym przepisie, jednak dodałam do nich startą cukinię.)
Kolejna chyba najprostsza ze wszystkich dzisiejszych inspiracji owsianka została ugotowana na niedawno przygotowanym waniliowym mleku sojowym. Natomiast wierzch ozdobiłam słodziutkim kaki. (50g płatków owsianych ugotowałam na szklance mleka, aż uzyskały pożądaną konsystencję.)
Wszystkie śniadania wyglądają przepysznie :) Najbardziej podoba mi się ta owsianka smażona, z jabłkiem, żurawiną i sezamem - bardzo fajne połączenie :) W owsiankach właśnie fajne jest to, że za każdym razem wychodzi inna i nawet jedząc ją codziennie, możemy mieć różne śniadania :)
OdpowiedzUsuńTak, właśnie dlatego kocham owsianki.
UsuńSmażona jest naprawdę pyszna;)
Świetne inspiracje, pomimo że za owsiankami nie przepadam :)
OdpowiedzUsuńJa je wręcz kocham:)
UsuńOwsianka numer 3 i 4 to ciekawe połączenia :) Jagody baaardzo lubimy i chyba garść gdzieś jeszcze czai się w czeluściach zamrażarki... trzeba intensywnie pomyśleć nad śniadankiem z nimi :)
OdpowiedzUsuńTak, owsianka z jagodami była wyśmienita. Warto ich poszukać;)
Usuńnie mam pojęcia jak smakuje kaki, ale narobiłaś mi strasznej ochoty na spróbowanie ! :D
OdpowiedzUsuńKaki jest twarde i słodziutkie, według mnie pyszne, ale sama spróbuj;)
UsuńKolejna porcja pysznych inspiracji... jak będę tak dalej ci słodziła, to dostaniesz cukrzycy ;-) Ale co poradzę, że do owsianki faktycznie idealne są jabłka czy krem z awokado. Smażona owsianka mnie zachwyciła, o czym już wiesz. Odkryłam też świetny sposób na zużywanie mrożonek - zrobić z nich owsiankę ;) Masz rację: czasami mniej znaczy po prostu więcej...
OdpowiedzUsuńGdyby cukrzyca byłaby wywoływana przez tak miłe komentarze, to miałabym ją;)
Usuń