piątek, 9 stycznia 2015

Śniadaniowe inspiracje 4

Dzisiaj przygotowałam dla was kolejne śniadaniowe inspiracje. Dopiero przygotowując ten post zauważyła, że ostatnio pochłaniam tyle owsianek;), ale każda jest inna, więc nie popadam w monotonię.
Zachęcam do przeglądania i inspirowania się.
                                   
Jako pierwszą prezentuję wam jesienną owsiankę. Dodałam do niej kwaśne jabłko, cynamon, a wierzch ozdobiłam domową, chrupiącą granolą z dodatkiem orzechów. Czasem najprostsze połączenia są najlepsze;)
(50g pełnoziarnistych płatków owsianych dokładnie wymieszałam z jajkiem, zalałam wodą, dodałam cukier, cynamon i cześć pokrojonego jabłka i ugotowałam.)







Kolejną propozycją jest smażona owsianka. Robiłam ją zaledwie trzy- cztery razy, ale uwielbiam ją. Tym razem jako dodatki wybrałam jabłko pokrojone w cienkie plastry, słodziutką żurawinę i sezam o intensywnym smaku. Idealne połączenie. (50g płatków pełnoziarnistych zalałam gorącą wodą, gdy ją wchłonęły wymieszałam je z dodatkami i usmażyłam na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju.)




                                                     
Oczywiście ugotowałam też pyszne cukiniowe pełnoziarniste płatki, które podałam z ulubionym serkiem wiejskim i czekoladowym kremem z awokado- delicje;) (Płatki ugotowałam tak samo jak w pierwszym przepisie, jednak dodałam do nich startą cukinię.)    




Ostatnio zaczęłam rozmrażanie letnich owoców, zatem w żytniance wylądowały ciemne jagódki, dzięki którym nabrała ona takiego pięknego koloru. Na wierzch tradycyjnie dodałam serek wiejski i granolę. (Płatki żytnie ugotowałam tak jak powyżej, ale tym razem dodałam jagody.)











Kolejna chyba najprostsza ze wszystkich dzisiejszych inspiracji owsianka została ugotowana na niedawno przygotowanym waniliowym mleku sojowym. Natomiast wierzch ozdobiłam słodziutkim kaki. (50g płatków owsianych ugotowałam na szklance mleka, aż uzyskały pożądaną konsystencję.)







10 komentarzy :

  1. Wszystkie śniadania wyglądają przepysznie :) Najbardziej podoba mi się ta owsianka smażona, z jabłkiem, żurawiną i sezamem - bardzo fajne połączenie :) W owsiankach właśnie fajne jest to, że za każdym razem wychodzi inna i nawet jedząc ją codziennie, możemy mieć różne śniadania :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, właśnie dlatego kocham owsianki.
      Smażona jest naprawdę pyszna;)

      Usuń
  2. Świetne inspiracje, pomimo że za owsiankami nie przepadam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Owsianka numer 3 i 4 to ciekawe połączenia :) Jagody baaardzo lubimy i chyba garść gdzieś jeszcze czai się w czeluściach zamrażarki... trzeba intensywnie pomyśleć nad śniadankiem z nimi :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, owsianka z jagodami była wyśmienita. Warto ich poszukać;)

      Usuń
  4. nie mam pojęcia jak smakuje kaki, ale narobiłaś mi strasznej ochoty na spróbowanie ! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kaki jest twarde i słodziutkie, według mnie pyszne, ale sama spróbuj;)

      Usuń
  5. Kolejna porcja pysznych inspiracji... jak będę tak dalej ci słodziła, to dostaniesz cukrzycy ;-) Ale co poradzę, że do owsianki faktycznie idealne są jabłka czy krem z awokado. Smażona owsianka mnie zachwyciła, o czym już wiesz. Odkryłam też świetny sposób na zużywanie mrożonek - zrobić z nich owsiankę ;) Masz rację: czasami mniej znaczy po prostu więcej...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gdyby cukrzyca byłaby wywoływana przez tak miłe komentarze, to miałabym ją;)

      Usuń

Zobacz też:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka