Placuszki smakują równie dobrze na ciepło, jak i na zimno, więc nawet jeśli zostanie wam kilka sztuk, możecie zjeść je później.;)
Swoje placuszki zjadłam polane zmiksowanymi truskawkami i serem białym, popijając koktajlem, również z truskawek
Składniki na około 15 sztuk:
- 125g mąki jaglanej
- 250g mąki pszennej pełnoziarnistej (można dać 125g pełnoziarnistej i 125g mąki pszennej typ 500)
- 250g zsiadłego mleka
- 3-4 łyżeczki cukru
- soda oczyszczona
Wszystkie składniki, na stolnicy lub w misce, zagniatamy na jednolitą masę. Ciasto powinno wyjść miękkie i lekko klejące.
Stolnicę delikatnie obsypujemy mąką i dość grubo wałkujemy ciasto. Wycinamy kółka lub inne kształty.
Placuszki smażymy na delikatnie natłuszczonej patelni, z obu stron po około 2-3 minutki.
Smacznego:)
Dlaczego warto przygotować placuszki na zsiadłym mleku, czyli krótko o wartościach odżywczych i właściwościach kilku składników:
- mąka jaglana ma właściwości odkwaszające organizm, ponadto nie zawiera glutenu i jest niskokaloryczna, a także rozgrzewa nas od środka,
- zsiadłe mleko ochrania nas przed wzdęciami, zaparciami czy zapaleniem żołądka, ponadto powinny pić je osoby, które zażywają antybiotyki.
Smak dzieciństwa :)
OdpowiedzUsuńTak;)
UsuńPlacuszki wiadomo pierwsza klasa ale ten koktajl z truskawkami! My chcemy już lato!!! :D
OdpowiedzUsuńNo tak, na razie dostępne są tylko mrożone truskawki. Na szczęście ja mam spore, domowe zapasy;)
UsuńNam już te domowe zapasy się prawie skończyły :( Jeden woreczek trzymamy schowany na przepis walentynkowy ale ciiiiiii..... Mamy nadzieję, że nikt z domowników go nie zauważy podczas naszej nieobecności :P
UsuńŚlicznie się prezentują i na pewno były przepyszne :) I bardzo podoba mi się truskawkowy koktajl :) Idę zaraz rozmrozić truskawki na jutro :P
OdpowiedzUsuńTak, były przepyszne;)
UsuńTruskawkowy koktajl nie ma sobie równych:)