poniedziałek, 19 stycznia 2015

Ciasteczka kokosowe

Gdy okazało się, że kokos mi smakuje, zaczęłam go bardzo często jeść. W tym czasie powstało wiele słodkich dań z jego udziałem. Wypiekiem, który przygotowałam z jego dodatkiem są ciasteczka.
Oczywiście są one mocno kokosowe, mięciutkie, słodkie. Krótko mówiąc- pyszne.
Płatki pszenne można zastąpić owsianymi , jęczmiennymi albo żytnimi. W sumie nadadzą się każde. W przypadku mąk można postąpić tak samo.
Polecam ten przepis, dlatego że nie wymaga on poświęcenia wiele czasu, ani specjalnych umiejętności :)



Składniki na blaszkę ciastek:
  • szklanka płatków pełnoziarnistych pszennych
  • 1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej pszennej 
  • 1/2 szklanki mąki kokosowej*
  • 1/2 szklanki wiórek kokosowych
  • 5-6 łyżek miodu
  • jajko i 2 białka (całość można zastąpić 2 jajkami)
  • 1/2 szklanki rodzynków
  • proszek do pieczenia
*Można użyć gotowej lub zrobić samemu- płatki zmielić w młynku do kawy.

Jajka miksujemy z miodem i wiórkami. Dodajemy mąki, płatki, rodzynki i proszek do pieczenia. Ponownie miksujemy.
Ciasto warto wstawić na godzinkę do lodówki, jednak można pominąć ten etap.
Z ciasta formujemy kuleczki i układamy je na blaszce wyłożonej papierem. Wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 180C i pieczemy przez około 15 minut.
Smacznego:)

Dlaczego warto przygotować ciasteczka kokosowe, czyli krótko o wartościach odżywczych i właściwościach kilku składników:
  • kokos dzięki swoim właściwościom przyspiesz gojenie ran, co więcej jest bogaty w dobre tłuszcze,
  • rodzynki zawierają żelazo, cynk, witaminy z grupy B, C i E, ponadto dzięki swoim właściwościom poprawiają stan skóry, pracę serca i odporność organizmu.

10 komentarzy :

  1. Uwielbiam wszelkie ciasteczka z dodatkiem kokosu i uważam, że kokos świetnie wzbogaca ich smak :) A Twoje składają się niemal z samych zdrowych składników i wyglądają przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak kokos ma świetny smak. Myślę, że trafi do wielu moich dań:)

      Usuń
  2. porywam kilka do kawki :) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajny i na pewno bardzo smaczny przepis :)
    Ładne zmiany na blogu ale ten szary kolor jakoś już tak utożsamiałyśmy z wizerunkiem Twoje bloga :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, ciacha są bardzo smaczne;)
      Ja właśnie nie mogłam znieść wyglądu mojego bloga;). W planach mam jeszcze kilka zmian, ale potrzebuję sporo czasu na ich wprowadzenie.

      Usuń
  4. Wow, tak niewymagających ciasteczek jeszcze nie robiłam. Żadnej margaryny, ucierania itd. A smak... hmm... trudny do opisania, bo jeszcze się z takim nie spotkałam. Czy Twoje też tak zabawnie chrupały? (Nie wiem, może to te wióreczki w środku albo po prostu płatki) Wyszły takie delikatne i... baardzo kokosowe. Idealne dla fanów tego aromatu i smaku. Aż korci mnie, żeby wykorzystać zmielony kokos do budyniu, co Ty na to?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Większość ciasteczek, które piekę jest tak mało wymagająca;) Chrupanie chyba faktycznie jest spowodowane płatkami i wiórkami.
      Zmielony kokos w budyniu to świetny pomysł:). Wykorzystam go w najbliższym czasie.

      Usuń

Zobacz też:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka