piątek, 16 stycznia 2015

Pomidorowa soczewica z cieciorką

Ostatnio miałam ochotę na kolację z soczewicą. Po przejrzeniu kuchennych zapasów, stwierdziłam, że przygotuję ją z pomidorem i cieciorką. Mój wybór okazał się być strzałem w dziesiątkę. Połączenie tych smaków bardzo przypadło mi do gustu i na pewno jeszcze nie raz je powtórzę.
Bardzo ważne jest również to, aby odpowiednio przyprawić danie, bo to one nadają mu odpowiedni smak i charakter. Najważniejsza jest bazylia oraz trochę majeranku, poza tym sól i pieprz. 
Zachęcam do ugotowania sobie takiej kolacji.


Składniki na porcję:
  • 60g soczewicy
  • pomidor
  • 100g cieciorki ugotowanej lub z puszki 
  • bazylia, majeranek, sól i pieprz
  • dynia, słonecznik
Do garnka wsypujemy soczewicę i zalewamy niedużą ilością wody i zagotowujemy.
W tym czasie dokładnie myjemy pomidora i drobno go kroimy, po czym wrzucamy go do garnka. 
Po około 10-12 minutach dodajemy przyprawy i cieciorkę. Całość gotujemy, aż do zmięknięcia soczewicy, czyli około 3-5 minut.
Po przełożeniu dania do miseczki możemy ozdobić je dynią i słonecznikiem.
Smacznego;)


Dlaczego warto przygotować soczewice z pomidorem i cieciorką, czyli krótko o wartościach odżywczych i właściwościach kilku składników:
  • soczewica czerwona stanowi dobra alternatywę dla mięsa, zawiera bardzo dużo potasu- zapobiega nadciśnieniu tętniczemu oraz żelaza,
  • pomidory są doskonałym źródłem likopenu, który opóźnia proces starzenia; ponadto zwiększają one naszą odporność, dzięki witaminie C, ponadto pomagają prace układu nerwowego,
  • cieciorka jest oczywiście bogata w białko, potas, fosfor, wapń i kwas foliowy,.

9 komentarzy :

  1. Wygląda bardzo smakowicie :) Także bardzo lubię ciecierzycę, a ostatnio coraz częściej używam soczewicę, zresztą chyba wszystkie strączki są super :) W takim połączeniu danie musiało pysznie smakować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też ostatnio zaczęłam częściej używać strączków;)

      Usuń
  2. Bazylia i majeranek to częste połączenie i w naszych tego typu potrawkach. Dodatkowo połączenie pomidorów ze strąkami to bardzo dobre połączenie :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chociaż za pomidorami na surowo, nie przepadam, to właśnie w takim połączeniu bardzo mi smakują:)

      Usuń
  3. Bazylię i majeranek dzisiaj łączyłam w obiedzie i jest to pyszne połączenie przypraw ! :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo smaczna kolacja. Coś ciepłego w całkiem krótkim czasie. Przy okazji odkryłam cieciorkę w puszce - która podbiła moje podniebienie. Już przy najbliższej okazji dorzucę ją do sałatki dla rodzinki (będzie zabawnie gdy spróbują ;-). Ja również lubię pomidory na ciepło, taki naturalny sosik. W sumie - duży plusik dla dania i wkrótce zrobię pewnie jeszcze raz.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jestem ciekawa reakcji twojej rodzinki na cieciorkę w sałatce;)
      Bardzo się cieszę, że moja szybka kolacyjka ci posmakowała:)

      Usuń

Zobacz też:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka