wtorek, 27 stycznia 2015

Mleko z nerkowców

Bardzo smakują mi mleka wegańskie. Choć na razie przygotowałam ich niezbyt dużo, jestem do nich pozytywnie nastawiona. Wiem, że się nie zawiodę ich smakiem. Tak też było tym razem. Mleko z nerkowców podbiło moje podniebienie i zacznę przygotowywać je częściej.
Również was zachęcam do wykorzystania orzechów do produkcji mleka:)
Przepis można dowolnie modyfikować. Mleko wychodzi dość skondensowane, więc można dodać więcej wody. Jeśli ktoś preferuje słodsze napoje może je posłodzić.



Składniki:
  • 200g nerkowców
  • 2 szklanki przegotowanej wody
Przepis na mleko jest dziecinnie prosty. Orzechy wsypujemy do pojemniczka i zalewamy je ciepłą wodą. Odstawiamy je na kilka godzin lub, tak jak ja, na całą noc. W tym czasie orzechy zmiękną.
Po upływie tego czasu orzechy razem z wodą blendujemy przez kilka minut, aż do otrzymania jednolitej masy.
Mleko przelewamy przez sitko z gazą, na której pozostanie "papka" orzechowa. Można ją wykorzystać do porannych owsianek, serków itp.
Mleko przechowujemy w lodówce.
Smacznego;)

Dlaczego warto przygotować mleko z nerkowców, czyli krotko o wartościach odżywczych i właściwościach nerkowców:
  • są kopalnią zdrowych tłuszczów, dzięki którym mają właściwości przeciwzakrzepowych, a także obniżających poziom złego cholesterolu,
  • zawierają sporo białka,
  • są bogate magnez, fosfor, żelazo i cynk, a także witaminy E i z grupy B.

8 komentarzy :

  1. Ja także uwielbiam to mleko :) I bardzo fajnie smakuje, jak zblenduje się je z daktylami :P Twoje wygląda bardzo kremowo i pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja zrobiłam wersję podstawową mleka, ale dodatek daktyli to świetny pomysł 😊

      Usuń
  2. Jak najbardziej mi pasuje. Trzeba będzie wyprubować takiego mleka:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dlaczego tak nam żal nerkowców na mleko? może dlatego, że za bardzo lubimy te orzechy :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma czego żałować, mleczko jest pyszne😉

      Usuń
  4. Zrobiłam mleczko z orzechów włoskich wg tego przepisu (choć przyznam się, że robiłam je intuicyjnie, a dopiero potem znalazłam ten przepis). Myślę, że wyszło równie dobre jak z nerkowców. A papkę wykorzystałam do masła orzechowego. Nic się nie zmarnuje ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że mleko z orzechów włoskich było równie pyszne jak z nerkowców;)
      Ja też niczego nie marnuję;)

      Usuń

Zobacz też:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka