Myślę, że jest to bardzo smaczny sposób na wykorzystanie okary:)
Składniki na blachę ciasteczek:
- 180g okary
- 200 g mąki pełnoziarnistej żytniej
- 1/5 szklanki oleju
- 1/5 szklanki mleka sojowego
- 7 łyżek miodu
- 2 białka i jajko (można użyć 2 jajek)
- proszek do pieczenia
- dodatki: żurawina, daktyle, czekolada, dynia łuskana (można zastąpić je zupełnie innymi, według gustu)
Białka i jajko ubijamy w misce za pomącą miksera. Dodajemy mleko, olej, miód i okarę- ponownie miksujemy. Na koniec przesiewamy do miski mąkę i wrzucamy pokrojone bakalie, czekoladę i dynie, jeszcze raz mieszamy.
Ciasto można wstawić do lodówki na godzinkę, jednak nie jest to konieczne, ale ze schłodzonego ciasta lepiej formują się ciasteczka.
Po wyjęciu ciasta z lodówki robimy ciasteczka i pieczemy je w piekarniku nagrzanym do 200C, przez 20-25 minut.
Smacznego;)
Ciasto można wstawić do lodówki na godzinkę, jednak nie jest to konieczne, ale ze schłodzonego ciasta lepiej formują się ciasteczka.
Po wyjęciu ciasta z lodówki robimy ciasteczka i pieczemy je w piekarniku nagrzanym do 200C, przez 20-25 minut.
Smacznego;)
Dlaczego warto upiec ciasteczka z okary, czyli krótko o wartościach odżywczych i właściwościach kilku składników:
- okara jest bogata w białko, witaminy z grupy B, fosfor, żelazo, magnez i wapń
- żurawina jest bogata w błonnik, sód, potas, fosfor, wapń magnez i jod oraz witaminy C, E, B1, B2, B6, a także karoten; ponadto żurawina ma właściwości oczyszczające organizm, wspomaga pozbywanie się toksyn.
Najlepsze ciastka to wlasnie te chrupiace z zewnatrz i miekkie w srodku!
OdpowiedzUsuńDynia, miod i bakalie to pyszne polaczenie ;)
Też uwielbiam taki ciacha;)
UsuńBardzo fajny przepis, szczególnie ze względu na użyte dodatki.
OdpowiedzUsuńDawno nie robiłyśmy ciasteczek z okarą, bo już dawno nie robiłyśmy roślinnego mleka... Gdyby można było kupić czas....
Tak, ugotowanie mleka sojowego pochłania trochę czasu, na szczęście ja go na razie mam:)
UsuńWyszedł lekki zakalec (mam niskiego kitchen skilla), ale poza tym są świetne! Tylko zamiast jajek dałam banana i musiałam dolać więcej mleka, by dało się odkleić ciasto od ręki przy nakładaniu na blachę ;)
OdpowiedzUsuńhttp://zapodaj.net/images/9fc22bdc38b24.jpg
Wspaniale, że ciasteczka ci smakowały i zostawiłaś komentarz!;)
UsuńCiasteczka mogły wyjść bardziej zbite ze względu na dodatek banana zamiast jajka;)
Tak, wiem, ale mleko sobie poradziło bardzo dobrze ;)
UsuńA właśnie robię okarę na kolejną porcję :)