Ciasto na mój wypiek przygotowałam na niezastąpionej mące gryczanej, dodałam również banana, aby nieco je posłodzić, wsypałam też kakao i dużo posiekanej gorzkiej czekolady.
Wszystkie składniki uwielbiam i z ręką na sercu mogę polecić to śniadanko.
Składniki:
- 50g mąki gryczanej*
- jajko
- banan
- 1/3 szklanki mleka
- łyżeczka kakao
- posiekana, gorzka czekolada
- proszek do pieczenia
*Mąkę gryczaną można kupić lub zmielić kaszę.
Mąkę gryczaną zalewamy mlekiem, wbijamy jajko i miksujemy. Dodajemy pokrojonego banana, kakao, proszek do pieczenia oraz czekoladę i ponownie miksujemy, tylko do połączenia składników.
Ciastko przelewamy do ulubionej miseczki i wstawiamy do nagrzanego piekarnika, do 180C i pieczemy przez około 25- 30 minut.
Smacznego:)
Ciastko przelewamy do ulubionej miseczki i wstawiamy do nagrzanego piekarnika, do 180C i pieczemy przez około 25- 30 minut.
Smacznego:)
Dlaczego warto przygotować ciastko gryczane, czyli krótko o wartościach odżywczych i właściwościach kilku składników:
- mąka gryczana może poszczycić się dość wysoką zawartością białka, błonnika, witamin z grupy B- tiaminą, ryboflawiną i pirydoksyną oraz witaminy E, zawiera również sporo potasu, żelaza, cynku i miedzi,
- banany są bogate w węglowodany, witaminę A; potas, który usprawnia pracę mózgu, a także fosfor i żelazo,
- gorzka czekolada zawiera bardzo dużo magnezu, żelaza i potasu; ponadto, dzięki temu, że zawiera polifenole obniża ciśnienie krwi oraz zapobiega zawałowi serca.
Ciacho wygląda bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńTak też smakuje;)
UsuńCHCEMY TAKIE!!! Nasze będzie pewnie bardziej przypominać brownie (bo się nie dopiecze) ale i tak będzie na 100% smaczne ;)
OdpowiedzUsuńBrownie też jest bardzo smaczne;)
UsuńDziewczyno, zachwycasz mnie. Właśnie wyciągnęłam ciacho z piekarnika, przekonana że wyszedł zakalec i przygotowana na kakaowy budyń - a tu niespodzianka: ciasto jak murzynek, puszyste, mięciutkie, słodziutkie (bez grama cukru). Po prostu cudeńko!
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że ciacho się udało;)
Usuń