wtorek, 6 stycznia 2015

Omlet z okarą

Dzisiaj mam dla was pierwszą propozycję na wykorzystanie okary, która powstała w procesie gotowania mleka sojowego.
Wczoraj na kolację przygotowałam "omlet" z okarą. Dzięki niej placek wyszedł delikatny, mięciutki i bardziej wilgotny niż zwykły omlet. Jego przygotowanie zajmuje naprawdę mało czasu, a smak jest niepowtarzalny.
Swoją kolację zjadłam z groszkiem, kukurydzą, papryką i serem. Oczywiście omleta można posłodzić, a na wierzch dać owoce, albo dżem. Sposób podania zależy od waszej kreatywności;)


Składniki:
  • 2 jajka
  • 50g okary
  • łyżka mąki żytniej pełnoziarnistej
  • sól, kurkuma
Jajka ubijamy, następnie dodajemy okarę, mąkę i przyprawy- miksujemy tylko do połączenia składników.
Patelnię rozgrzewamy, dodajemy niewielką ilość tłuszczu i wlewamy ciasto. Smażymy z obu stron po kilka minut.
Smacznego;)

Dlaczego warto przygotować omlet z okarą, czyli krótko o wartościach odżywczych i właściwościach kilku składników:


  • jajka zawierają witaminy A, D, E, K, a także pełnowartościowe białko oraz szereg pierwiastków:wapń, potas, fosfor, żelazo i magnez,
  • kurkuma obniża poziom cholesterolu, działa przeciwnowotworowo, leczy zaparcia i wzdęcia, w dodatku pomaga w zwalczaniu trądziku.

10 komentarzy :

  1. Wygląda bardzo smakowicie z tymi dodatkami :) I tak patrząc na zdjęcie naszło mnie na groszek :P

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie słyszałam o czymś takim, jak okara. Użyłaś tego w mistrzowski sposób ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że spodobała ci się moja improwizacja;)

      Usuń
  3. Do tej pory okary używałyśmy tylko w ciasteczkach. Omletu jeszcze nie robiłyśmy ;)
    Twój wygląda prawie jak pizza :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepis na ciasteczka też zamierzam opublikować;)

      Usuń
  4. A ja nawet nie wiem co to okara. Al danie wyglada smaczne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Okara powstaje podczas gotowania mleka sojowego;)

      Usuń
  5. Pierwszy raz spotykam się z czymś takim jak okara :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wystarczy ugotować mleko sojowe i powstanie naprawdę sporo okary:)

    OdpowiedzUsuń

Zobacz też:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka