Wczoraj na kolację przygotowałam "omlet" z okarą. Dzięki niej placek wyszedł delikatny, mięciutki i bardziej wilgotny niż zwykły omlet. Jego przygotowanie zajmuje naprawdę mało czasu, a smak jest niepowtarzalny.
Swoją kolację zjadłam z groszkiem, kukurydzą, papryką i serem. Oczywiście omleta można posłodzić, a na wierzch dać owoce, albo dżem. Sposób podania zależy od waszej kreatywności;)
Składniki:
- 2 jajka
- 50g okary
- łyżka mąki żytniej pełnoziarnistej
- sól, kurkuma
Jajka ubijamy, następnie dodajemy okarę, mąkę i przyprawy- miksujemy tylko do połączenia składników.
Patelnię rozgrzewamy, dodajemy niewielką ilość tłuszczu i wlewamy ciasto. Smażymy z obu stron po kilka minut.
Smacznego;)
Dlaczego warto przygotować omlet z okarą, czyli krótko o wartościach odżywczych i właściwościach kilku składników:
Patelnię rozgrzewamy, dodajemy niewielką ilość tłuszczu i wlewamy ciasto. Smażymy z obu stron po kilka minut.
Smacznego;)
Dlaczego warto przygotować omlet z okarą, czyli krótko o wartościach odżywczych i właściwościach kilku składników:
- jajka zawierają witaminy A, D, E, K, a także pełnowartościowe białko oraz szereg pierwiastków:wapń, potas, fosfor, żelazo i magnez,
- kurkuma obniża poziom cholesterolu, działa przeciwnowotworowo, leczy zaparcia i wzdęcia, w dodatku pomaga w zwalczaniu trądziku.
Wygląda bardzo smakowicie z tymi dodatkami :) I tak patrząc na zdjęcie naszło mnie na groszek :P
OdpowiedzUsuńSmakuje równie dobrze:)
UsuńNigdy nie słyszałam o czymś takim, jak okara. Użyłaś tego w mistrzowski sposób ;)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że spodobała ci się moja improwizacja;)
UsuńDo tej pory okary używałyśmy tylko w ciasteczkach. Omletu jeszcze nie robiłyśmy ;)
OdpowiedzUsuńTwój wygląda prawie jak pizza :P
Przepis na ciasteczka też zamierzam opublikować;)
UsuńA ja nawet nie wiem co to okara. Al danie wyglada smaczne.
OdpowiedzUsuńOkara powstaje podczas gotowania mleka sojowego;)
UsuńPierwszy raz spotykam się z czymś takim jak okara :)
OdpowiedzUsuńWystarczy ugotować mleko sojowe i powstanie naprawdę sporo okary:)
OdpowiedzUsuń