niedziela, 4 stycznia 2015

Naleśniki kasztanowe

Po zrobieniu mąki kasztanowej nadeszła pora na wykorzystanie jej. Ze względu na to, że uwielbiam naleśniki, padło właśnie na nie. Przygotowałam je z dodatkiem mąki ziemniaczanej, abym nie miała problemów z ich odwracaniem.
Teraz już wiem, że przy okazji następnych zakupów zaopatrzę się w większą ilość kasztanów i będę częściej smażyć te naleśniczki;)



Składniki na 10 sztuk:
  • 3/4 szklanki mąki kasztanowej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • szklanka mleka
  • 2/3 szklanki wody gazowanej
  • 2 jajka
  • łyżka cukru
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli
Obie mąki przesiewamy do miski, wbijamy jajka, wlewamy mleko, olej i wodę, wsypujemy cukier oraz sól. Wszystkie składniki miksujemy, aż do otrzymania gładkiej masy.
Ciasto odstawiamy na około 15 minut.
Po tym czasie naleśniki smażymy na dobrze rozgrzanej, delikatnie natłuszczonej patelni.
Smacznego;)

Dlaczego warto przygotować naleśniki kasztanowe, czyli krótko o wartościach odżywczych i właściwościach mąki kasztanowej:
  • jest bogata w skrobie, 
  • zawiera stosunkowo dużo białka, 
  • ma sporo witamin z grupy B, a także wapń, fosfor i potas.

7 komentarzy :

  1. Z wierzchu wyglądają cudnie i z pewnością są pyszne :) Jak zobaczyłam dżem na wierzchu, to sobie uświadomiłam jak ja dawno nie jadłam naleśników z dżemem, a z porzeczkowym to już chyba kilka lat :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Musisz to jak najszybciej nadrobić i przygotować naleśniki z dżemem;)

      Usuń
  2. mąka kasztanowa ma świetny smak, super nalesniki!

    OdpowiedzUsuń
  3. Naleśniki zawsze i wszędzie! :D
    Nie tak dawno jak w sylwestrowy dzień jadłyśmy naleśniki gryczane, ale kasztanowych jeszcze nie próbowałyśmy. Jeśli miałybyśmy zrobić domową mąkę kasztanową to nic by z tego nie wyszło, ponieważ zbyt bardzo lubimy je w wersji upieczonej. Obawiamy się, że nie byłoby z czego ją wykonać xD

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przyzna szczerze, że ja nigdy nie jadłam pieczonych kasztanów, muszę to nadrobić;)

      Usuń
  4. Daj koniecznie znać jak wyjdzie gotowany sernik z mojego przepisu! :)
    A naleśników zazdroszczę, nie miałam jeszcze okazji próbować tej mąki ;(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeszcze nic straconego, możesz kupić kasztany i zrobić taką mąkę;)

      Usuń

Zobacz też:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka