wtorek, 14 lipca 2015

Bułeczki ryżowe z owocami

Dziś mam dla was przepis na obiecane tydzień temu bułeczki z kremem agrestowym i frużeliną malinową. Wypiek przygotowałam z mąki ryżowej i moim zdaniem, przez nią nie przypomina on tradycyjnych drożdżówek, a raczej ciastka z owocami. Jednak nie zmienia to faktu, że są one przepyszne i mają tendencję do szybkiego znikania.;)
Zamiast frużeliny albo kremu możecie użyć również świeżych owoców, ze słoika lub z puszki.



Składniki na około 16- 18 bułek:
bułeczki:
  • 350g mąki ryżowej
  • 200g mąki pszennej typ 500
  • szklanka mleka
  • 1/4 szklanki oleju
  • jajko
  • 1/2 szklanki cukru/ ksylitolu + łyżeczka do rozczynu
  • 30g drożdży
kruszonka:
  • 50g mąki lubella 3 zboża lub innej pełnoziarnistej
  • 30g masła, zimnego
  • 20g cukru/ ksylitolu
  • +frużelina i krem agrestowy (w obu przypadkach wystarczy połowa porcji z podanych przepisów)
Z ciepłego mleka, łyżeczki cukru i drożdży robimy rozczyn- wszystkie składniki dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 minut.
Mąkę ryżową i pszenną przesiewamy przez sitko do miski. Dodajemy resztę cukru, jajko mleko, olej i rozczyn. Wyrabiamy ciasto przez kilka minut. Powinno przestać się kleić do rąk i być miękkie.
Odstawiamy je do podwojenia objętości. Dla mojego ciasta wystarczyła godzina, ale jest to zależne od temperatury w pomieszczeniu.
Z mąki, masła i cukru zagniatamy kruszonkę i odstawiamy ją do lodówki.
Gdy ciasto urośnie, wałkujemy je dość grubo, na około 2-3cm. Za pomocą szklanki wykrawamy w nim kółka. Układamy je na blasze wyłożonej papierem i robimy w nich zagłębienie używając kieliszka lub nakrętki. Do połowy bułeczek wkładamy krem, a do połowy frużelinę. Ich wierzch posypujemy kruszonką. Bułeczki odstawiamy do ponownego wyrośnięcia, na około 45 minut.
Pieczemy je w temperaturze 180C przez około 15-20 minut.
Smacznego:)

6 komentarzy :

  1. Wyglądają przepysznie ;) Uwielbiam takie bułki bogate w owoce i muszę upiec podobne ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyszły Ci cudne! Chętnie zjadłabym jedną ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jeśli tak już wyglądają to aż strach jak smakują :D Wszystkie zjadłybyśmy na raz :P
    Nie łączyłyśmy nigdy mąki ryżowej z mąką pszenna, więc jesteśmy tego zestawienia ciekawe :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetne bułeczki, uwielbiam takie domowe ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Też jestem ciekawa połączenie mąk. A domowe bułeczki są super. To jedyne bułki, jakie jadam. Tylko domowe i od serducha, z dużą ilością owoców.

    OdpowiedzUsuń
  6. Jakiś miesiąc temu kupiłam mąkę ryżową i tak sobie stoi na półce z mąkami. A że uwielbiam robić drożdżowe wypieki, to tym bardziej powinnam wypróbować proponowany przez Ciebie przepis. Pomyślałam o duecie z malinami. Te owoce zawsze dają nieziemski smak i piekna barwę :).

    OdpowiedzUsuń

Zobacz też:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka