sobota, 25 lipca 2015

Gnocchi ze szpinakiem i masłem czosnkowym

Po przygotowaniu gnocchi z batatem i gnocchi w sosie pieczarkowym nabrałam jeszcze większej ochoty na robienie tych włoskich kluseczek. Uwielbiam je za ich różnorodność i możliwość kombinacji smaków.
Tym razem wybór padł na dość klasyczną wersję tego dania- gnocchi ze szpinakiem i ricottą. Kluski po raz kolejny mnie zachwyciły. Dość ważnym elementem tego dania jest masełko z chrupiącym czosnkiem, które idealnie współgra z gnocchi.



Składniki na 30 małych gnocchi:
  • 250g sera ricotta
  • 100g świeżego szpinaku
  • 70g mąki ryżowej
  • 70g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • jajko
  • sól 
  • pieprz
  • 4 łyżki masła
  • 4 ząbki czosnku
Szpinak dokładnie myjemy i osuszamy. Kroimy go na małe kawałeczki i podsmażamy na 2 łyżkach masła przez kilka minut, aby zmiękł. Doprawiamy go delikatnie solą i pieprzem.
Do miski przesiewamy mąki, wbijamy jajko, dodajemy ricottę, szpinak, sól i pieprz do smaku. Wszystkie składniki zagniatamy na gładkie ciasto. Formujemy z niego małe kluseczki i układamy je na tacy delikatnie podsypanej mąką, aby gnocchi się nie przykleiły.
W garnku zagotowujemy wodę i wrzucamy gnocchi. Mieszamy je, żeby się nie pokleiły. Gotujemy je tylko do momentu wypłynięcia na powierzchnie wody. Wyjmujemy je na durszlak.
W międzyczasie roztapiamy 2 łyżki masła na patelni i podsmażamy na nim pokrojony w plastry czosnek.
Gnocchi przekładamy na talerz, polewamy masłem i podajemy.
Smacznego;)

6 komentarzy :

  1. Powiem tak: te kluseczki są boskie!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie się prezentuje, chętnie porwę taki talerz :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają cudnie, a wszystko co ma w sobie szpinak bardzo mi smakuje :) Dawno nie jadłam już nic takiego i teraz bym chętnie zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo mi się podoba twoja propozycja :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawie wyglądają i pewnie taki mają smak :D

    OdpowiedzUsuń

Zobacz też:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka