Składniki na 2 chlebki:
- 250g mąki gryczanej*
- 200g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 200g mąki pszennej typ 650
- szklanka ciepłego mleka
- szklanka cieplej wody
- 30g drożdży
- łyżeczka soli
- łyżeczka cukru
- 3 łyżki oleju
- żółtko
- 3 łyżki słonecznika
*Możecie użyć mąki gryczanej ze sklepu lub zmielonej kaszy- ja użyłam kaszy gryczanej białej.
Przygotowujemy rozczyn- w szklance ciepłego mleka rozpuszczamy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 15 minut.
Do miski przesiewamy mąki. Dodajemy wodę, olej, sól i rozczyn. Wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Odstawiamy je do wyrośnięcia na około godzinę.
Po tym czasie formujemy dwa podłużne chleby. Ja zrobiłam to na stolnicy, delikatnie podsypując ciasto mąką. Chlebki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i ponownie pozostawiamy do wyrośnięcia, na około pół godziny.
Przed włożeniem do piekarnika, chlebki smarujemy żółtkiem rozmieszanym ze słonecznikiem.
Chlebki pieczemy przez 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180C.
Smacznego:)
Muszą być pyszne :) My własnie zaczynamy swoją przygodę z pieczeniem chleba ale na zakwasie i właśnie nam dojrzewa. Ciekawe co z tego wyjdzie :P
OdpowiedzUsuńJa już od dłuższego czasu planuję zrobić zakwas, ale jakoś nie mogę się do tego zebrać i ciągle używam drożdży;D
UsuńJa niestety bardzo rzadko robie domowe pieczywo. Motywujesz mnie do takiego przedsięwzięcia ;)
OdpowiedzUsuńZatem bierz się do pracy i upiecz chlebek;)
UsuńDomowe pieczywo, zwłaszcza ciepłe jest najlepsze :) Sama niestety robię je bardzo rzadko, więc fajnie popatrzeć na takie pyszności u Ciebie ;)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńW pierwszej chwili pomyślałam, że te chlebki są z miodem na słodko. Cudnie wyglądają :-)
OdpowiedzUsuńFaktycznie, że tak wyglądają;)
Usuń