czwartek, 9 lipca 2015

Placuszki jogurtowe

Placuszki na jogurcie są jednymi z lepszych, jakie miałam okazje robić. Chociaż nigdy nie zastąpią moich ulubionych, owsianych, to i tak pojawiają się na moim talerzu, o poranku, dość często.
Placuszki przygotowuję się bardzo szybko, wystarczy wymieszać kilka składników i je usmażyć.
Są one delikatne, mięciutkie i pasują do nich właściwie wszystkie dodatki. Można podać je z sezonowymi owocami, dżemami, a nawet pokusić się o sos czosnkowy w wersji na słono.




Składniki:
  • 200g gęstego jogurtu naturalnego lub greckiego
  • 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej*
  • jajko
  • łyżka cukru lub ksylitolu
  • łyżeczka proszku do pieczenia
*Można zastąpić ją jakąkolwiek inną np. żytnią czy ryżową.

Do miski przesiewamy mąkę, wbijamy jajko, dodajemy jogurt, cukier i proszek do pieczenia. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy lub mieszamy łyżką. Placuszki smażymy na rozgrzanej patelni, bez tłuszczu lub na jego niewielkiej ilości.
Smacznego:)

8 komentarzy :

  1. pysznie wyglądają i zapewne tak samo smakują ;) a te świeże owoce jeszcze bardziej zachęcają :)

    Zapraszamy do nas http://blotodlazuchwalych.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają przepysznie, zwłaszcza w towarzystwie tylu pysznych owoców ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. o kurczę! ale sobie dogadzasz... piękne placuszki i te owoce... mniam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja również uwielbiam takie placuszki. Są pyszne, szczególnie na śniadanko.

    OdpowiedzUsuń
  5. Placuszki placuszkami ale te pojemniczki! Urocze :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Wow, pychotka, z owocami wyglądają cudownie! ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zrobiłam, nawet nie wiem kiedy, tak są szybkie w przygotowaniu. Do tego składniki, które mam zawsze w lodówce... a świeże owoce faktycznie idealnie pasują. Nic tylko robić :-)

    OdpowiedzUsuń

Zobacz też:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka