Naleśniki podałam z jogurtem, frużeliną malinową oraz gorzką czekoladą.
Składniki na 9 sztuk:
- 2/3 szklanki mąki ryżowej
- 1/3 szklanki mąki kukurydzianej i ziemniaczanej 1:1
- 2 jajka
- 2 szklanki mleka ryżowego*
- 3 łyżki oleju
- 200g malin
- łyżka cukru
Można zastąpić je mlekiem krowim.
Maliny dokładnie myjemy i wrzucamy je do miski. Wbijamy do niej jajka. Dodajemy mleko i olej. Miksujemy. Wsypujemy przesiane mąki i ponownie miksujemy.
Naleśniki smażymy na dobrze rozgrzanej, delikatnie natłuszczonej patelni.
Smacznego:)
Naleśniki z malinami musiały być przepyszne :) W sezonie często dodaję maliny do placków i fajnie się to wszystko komponuje, a przysmażone maliny nabierają zupełnie innego smaku :)
OdpowiedzUsuńMaliny w naleśnikach czy placuszkach są cudowne :) Jeszcze musimy poczekać na nasze malinki :)
OdpowiedzUsuńRewelacyjny pomysł! :) Maliny we wszystkim smakują pysznie. :)
OdpowiedzUsuń