wtorek, 28 lipca 2015

Placki z cukinii

Cukinia jest jednym z moich ulubionych warzyw. Bardzo często piekę ją w piekarniku albo smażę. Jednak dziś mam dla was coś zupełnie innego- placuszki z cukinii. Przygotowanie ich zajmuje zaledwie kilkanaście minut, więc świetnie sprawdzą się w roli obiadu "na szybko". 
Placuszki można podać z sosem czosnkowym, szynką, serem lub jako dodatek do mięsa.
Jeżeli zamienicie sól i pieprz na cukier, powstaną pyszne, słodkie placki, do których możecie dorzucić owoce albo dżem.



Składniki na 24 sztuki:
  • nieduża cukinia
  • 2/3 szklanki mąki kukurydzianej*
  • 1/3- 1/2 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • sól
  • pieprz
*Można zastąpić np. pszenną, ryżową, żytnią.

Cukinię obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach lub rozdrabniamy w blenderze (ja wybrałam drugą opcję, ale jeśli zetrzecie cukinie będzie bardziej wyczuwalna i zmieni konsystencje placków; będą równie smaczne). Dodajemy do niej jajka, mleko, mąkę, sól i pieprz. Mieszamy łyżką.
Placuszki smażymy na oleju rzepakowym (będą chrupiące) lub na suchej patelni. Odwracamy je w momencie gdy na powierzchni ciasta pojawią się bąbelki.
Smacznego;)

6 komentarzy :

  1. Pysznie się prezentują ;) Uwielbiam wszelkie cukiniowe placki, choć do tej pory jadłam je tylko w wersji słodkiej; )

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię wszelkie placuszki - z cukinie robiłam i na słodko i na wytrawnie i obie wersje mi smakowały!

    OdpowiedzUsuń
  4. Też lubimy placuszki z cukinią ale najbardziej na słodko :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Zrobiłam wersję na słodko - pyszne śniadanko na leniwy poranek. Przypominają mi miniomleciki, są lekkie, puszyste i rozpływają się w ustach. Niech żyje cukinia!!!

    OdpowiedzUsuń

Zobacz też:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka