Cukinia jest jednym z moich ulubionych warzyw. Bardzo często piekę ją w piekarniku albo smażę. Jednak dziś mam dla was coś zupełnie innego- placuszki z cukinii. Przygotowanie ich zajmuje zaledwie kilkanaście minut, więc świetnie sprawdzą się w roli obiadu "na szybko".
Placuszki można podać z sosem czosnkowym, szynką, serem lub jako dodatek do mięsa.
Jeżeli zamienicie sól i pieprz na cukier, powstaną pyszne, słodkie placki, do których możecie dorzucić owoce albo dżem.
Składniki na 24 sztuki:- nieduża cukinia
- 2/3 szklanki mąki kukurydzianej*
- 1/3- 1/2 szklanki mleka
- 2 jajka
- sól
- pieprz
*Można zastąpić np. pszenną, ryżową, żytnią.
Cukinię obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach lub rozdrabniamy w blenderze (ja wybrałam drugą opcję, ale jeśli zetrzecie cukinie będzie bardziej wyczuwalna i zmieni konsystencje placków; będą równie smaczne). Dodajemy do niej jajka, mleko, mąkę, sól i pieprz. Mieszamy łyżką.
Placuszki smażymy na oleju rzepakowym (będą chrupiące) lub na suchej patelni. Odwracamy je w momencie gdy na powierzchni ciasta pojawią się bąbelki.
Smacznego;)
Pysznie się prezentują ;) Uwielbiam wszelkie cukiniowe placki, choć do tej pory jadłam je tylko w wersji słodkiej; )
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńMoje ulubione :D Pyszotka!
OdpowiedzUsuńBardzo lubię wszelkie placuszki - z cukinie robiłam i na słodko i na wytrawnie i obie wersje mi smakowały!
OdpowiedzUsuńTeż lubimy placuszki z cukinią ale najbardziej na słodko :D
OdpowiedzUsuńZrobiłam wersję na słodko - pyszne śniadanko na leniwy poranek. Przypominają mi miniomleciki, są lekkie, puszyste i rozpływają się w ustach. Niech żyje cukinia!!!
OdpowiedzUsuń