Dopiero niedawno zdałam sobie sprawę, że mocno przepłacam za sklepowe mleko ryżowe. Zabrałam się więc do pracy i przygotowałam je w domu. Po ugotowaniu, do mleka dodałam nieco cukru waniliowego, aby polepszyć jego smak. W zasadzie mleko smakuje podobnie do tego sklepowego, ale moje wyszło skondensowane. Było bardzo gęste, jednak bez problemu można go rozcieńczać na bieżąco, albo dodać więcej wody do gotowania.
Składniki na 1,5l skondensowanego mleka:
- 100g ryżu*
- 1,5l wody
- 3 łyżki cukru waniliowego
*Ja użyłam brązowego, ale możecie użyć jakiejkolwiek innej odmiany.
Do garnka wsypujemy ryż, cukier i wlewamy wodę. Gotujemy go przez 1,5 godziny na małym ogniu, co jakiś czas mieszając.
Po ugotowaniu całość blendujemy na gładkie, gęste mleko. Przelewamy je przez sitko wyłożone gazą.
Resztki ryżu pozostałe na gazie możemy wykorzystać do placuszków czy ciastek.
Mleko przechowujemy w lodówce nie dłużej niż przez tydzień.
Smacznego:)
No i super! Właśnie przekonałaś nas do domowej produkcji tegoż mleczka bo właśnie wypiłyśmy nasze ostatnie z Rossmanna (do recenzji). Czas trochę zaoszczędzić :D
OdpowiedzUsuńRyżowego raczej nie pijam, zazwyczaj inne roślinne, ale taka domowa produkcja jest chyba najlepsza. Także w wakacje zajmę się taką domową produkcją :)
OdpowiedzUsuńMleko ryżowe piję bardzo rzadko, a sama nie robiłam nigdy. Muszę kiedyś spróbować :)
OdpowiedzUsuńa takie domowe musi być super:)
OdpowiedzUsuń