Mięso najlepiej smakuje z młodymi ziemniaczkami, ale jeśli wolicie kaszę, to też może być. Jako dodatek proponuję świeże ogórki lub pomidory.
Składniki na 4 porcje:
- 2 filety z kurczaka
- 100ml śmietany 30%
- por
- cebula
- czosnek
- 0,5l bulionu*
- sól
- pieprz
- papryka ostra i słodka
*Bulion może być warzywny, drobiowy, albo przygotowany z kostki rosołowej.
Do garnka wlewamy bulion, dodajemy umytego i pokrojonego pora, posiekaną cebulę i dwa ząbki czosnku. Gotujemy przez około 10 minut, tak aby warzywa zmiękły. Garnek zdejmujemy z ognia. Warzywa blendujemy na gładki krem i ponownie odstawiamy na palnik. Dolewamy śmietankę, doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy, aż do zgęstnienia. Zajmie to około 20 minut.
Filety dokładnie oczyszczamy i kroimy na plastry. Przyprawiamy je solą, pieprzem, papryką i dwoma ząbkami czosnku. Smażymy je na dobrze rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju rzepakowego.
Mięso możemy włożyć do garnka z sosem lub polewać nim bezpośrednio przed podaniem.
Smacznego:)
Kurczak w towarzystwie takiego sosiku musiał być pyszny :)
OdpowiedzUsuńPrzepraszam za tak późny komentarz, widziałem chyba w dniu publikacji ale jakoś tak zabiegany byłem, żeby napisać "mądry i czarujący" komentarz :D
OdpowiedzUsuńJa Cię, ja Cię :D
Okazjonalnie zaglądam na tego Twojego bloga i patrzę jest MIĘSO, jest KURCZAK.
A do tego sos porowy, a jest to warzywo które lubię jako jedno z nielicznych.
Więc ogólnie już zaciesz, zaciesz, a tutaj dedykacja dla mnie <3.
Jedyne co bym mógł jeszcze spróbować inaczej to podać to z ryżem :D
Swoją drogą, moja "aluzja" o większej ilości dań mięsnych była jakiś czas temu, ciekawe co Cię zainspirowało :> :D
Ale mam powodzenie - jak nie obrazy to przepisy z dedykacją :D
Pozdrawiam i bardzo dziękuję.
Na pewno sprawdzę / Radek
PS.
Twoja starsza siostra zepsuła nam mikser xD
Pewnie, że może być z ryżem. Monika mówiłam mi po opublikowaniu posta, że nie lubisz młodych ziemniaków;)
UsuńWiem, wiem aluzja była jakiś czas temu, ale o niej nie zapomniałam i ostatnio pomyślałam, ze dobrze byłoby też wrzucić jakieś wytrawne dania, bo mój blog powoli robi się zbyt słodki.XD
Zatem pamiętając o twojej sugestii zrobiłam kurczaka, nieświadomie z porem.;)
Nie ma za co;)
Mam nadzieję, że będzie ci smakować:)
Bardzo dziękuję za pocztówkę. Przepis na pewno przetestuję;)
UsuńMonika nie przyznaje się do zamordowania waszego mikseraXD