Dziś mam dla was dwukolorową wersję. Do części ryżu dodałam kakao. Oprócz tego wierzch ozdobiłam pysznymi, słodziutkimi, karmelizowanymi brzoskwiniami. Po prostu niebo w ustach!;)
Składniki na 5 porcji:
pudding:
- 100g ryżu arborio
- 1l mleka
- 4 łyżeczki cukru/ ksylitolu
- czubata łyżka kakao dobrej jakości
- 5 brzoskwiń
- 2-3 łyżki masła
- 5 łyżeczek cukru/ ksylitolu
Do garnka wsypujemy ryż i cukier. Wlewamy mleko. Pudding gotujemy przez około 60 minut, co jakiś czas mieszając. Połowę ryżu przekładamy do pięciu szklanek lub pucharków, a drugą część mieszamy dokładnie z kakao i kładziemy na wierzch pierwszej warstwy.
Brzoskwinie myjemy, obieramy, kroimy na plastry. Na patelni roztapiamy masło, dodajemy cukier. Po chwili wrzucamy brzoskwinie i przez kilka- kilkanaście minut karmelizujemy na patelni. W tym czasie większość masła powinna zniknąć. Brzoskwinie kładziemy na pudding.
Deser podajemy ciepły lub schłodzony. W obu wersjach jest równie wyborny.
Pudding można przechowywać parę dni w lodówce, ale brzoskwinie lepiej przyrządzać w dniu jedzenia deseru.
Smacznego:)
Bardzo lubimy ryż gotowany w mleku. Zawsze go miksujemy aby stworzyć pyszny pudding lub masę do tortu :)
OdpowiedzUsuńMuszę w końcu zrobić pudding z ryżu... Twój wygląda przepysznie, a brzoskwinie to wspaniały dodatek ;)
OdpowiedzUsuńSuper deser :)
OdpowiedzUsuńPyszności, też przepadam za puddingiem :)
OdpowiedzUsuń