Składniki na 4 porcje:
- 140g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 140g mąki pszennej typ 650
- 3 jajka
- 3 czubate łyżki ksylitolu/ cukru
- 3 łyżki kakao
- szczypta soli
Mąki przesiewamy do miski, wbijamy jaja, dodajemy cukier i sól. Całość dokładnie zagniatamy. Ciasto zawijamy w folie spożywcza i odkładamy na około 30 minut, aby odpoczęło.
Po tym czasie wałkujemy je w maszynce i kroimy na szerokie, cienkie pasy.
Makaron gotujemy przez 5-6 minut. Po ugotowaniu możemy go zahartować- przelać zimną wodą, gdy będzie na durszlaku, ale nie jest to konieczne.
Smacznego:)
Ale fajna maszynka :) My kojarzymy taką ale starej generacji kiedy babcia nią robiła makaronik (taki cienki do rosołu własnie). Taka wersja świetnie wygląda i na pewno każde dziecko wyczyści wszystko z talerza :P
OdpowiedzUsuńSmacznie :)
OdpowiedzUsuńMusiało to smakować cudownie !! :) Najchetniej zjadłabym taki z wiśniami, ale z Twoimi dodatkami również bym nie pogardziła :)
UsuńAleż apetycznie wygląda!
OdpowiedzUsuńOj jakie wspaniałości. To ja wpadam na taki makaronik :-)
OdpowiedzUsuńo mamo, ale pyszności <3
OdpowiedzUsuńA co to za dziwactwa?! Nie no, z przyjemnością spróbowałabym. To taka fajna odmiana od normalnego makaronu ;)
OdpowiedzUsuń