czwartek, 30 lipca 2015

Gołąbki z kaszą jaglaną i drobiem

Mam mały zeszycik, w którym zapisuję pomysły na różne dania, po to, żeby o nich czasem nie zapomnieć. Wydaję mi się, że gołąbki z kaszą jaglaną i drobiem pojawiły się tam w zimie. Trochę czasu już minęło, ale w końcu nadeszła ich pora. Dziś, gdy mama przygotowywała na obiad tradycyjne gołąbki z ryżem i wieprzowiną, ja postanowiłam zrobić też swój "wynalazek".
Pomysł ten okazał się być strzałem w dziesiątkę. Gołąbki wyszły bardzo smaczne, przypadły to gustu nie tylko mi. Jako dodatek do niech proponuję zrobić aromatyczny sos pomidorowy, który świetnie komponuje się z farszem.



Składniki na 12 gołąbków:
gołąbki:
  • mała biała kapusta
  • 2 filety drobiowe
  • 100g kaszy jaglanej
  • 3 ząbki czosnku
  • sól 
  • pieprz
  • 3 łodyżki oregano
  • 5-6 dużych listków bazylii
  • pęczek pietruszki
  • papryka ostra i słodka
  • 400ml wody
sos pomidorowy:
  • 1,5kg świeżych pomidorów
  • duża cebula
  • kilka łyżek oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • łyżeczka cukru
  • 10 listków bazylii
Gołąbki:
Woreczek kaszy jaglanej gotujemy w delikatnie osolonej wodzie przez 15 minut.
Ze środka umytej kapusty wycinamy głąb i gotujemy ją przez około 10 minut, aż będzie miękka. Odcedzamy ją i wyjmujemy na deskę do ostudzenia.
Drób i czosnek mielimy w maszynce do mięsa. Dodajemy kaszę, sól, pieprz, posiekane zioła i paprykę. Całość dokładnie mieszamy. Jeżeli nie jesteśmy pewni co do przyprawienia, możemy na patelni usmażyć mini kotlecika, spróbować go i ewentualnie doprawić farsz.
Odrywamy 12 liści kapusty i odcinamy ewentualne zgrubienia na liściach. Cała kapusta na pewno nie będzie nam potrzebna, resztę możecie zużyć na przykład do krokietów.
Farsz zawijamy w liście kapusty. Gołąbki wkładamy do niedużego naczynia żaroodpornego. Zalewamy je 400ml wody. Wstawiamy do piekarnika i nagrzewamy go do 180C. Gołąbki pieczemy przez godzinę.

Sos pomidorowy:
Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i  smażymy na kilku łyżkach oliwy. W międzyczasie myjemy pomidory i je siekamy. Dorzucamy je na patelnie. Dodajemy rozdrobnione listki bazylii, sól, pieprz, cukier.
Całość smażymy przez kilka minut, a następnie blendujemy na gładki sos. Próbujemy go i ewentualnie doprawiamy.

Gołąbki podajemy gorące, polane ciepłym sosem.
Smacznego:)

7 komentarzy :

  1. och ale trafiłaś! marzę o gołąbkach od jakiegoś czasu! pycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam gołąbki z kaszą jaglaną i mięsem :) dla mnie są o wiele smaczniejsze niż te tradycyjne z ryżem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A ja muszę zrobić w końcu gołąbki z kaszą jaglaną ;) Takich zwykłych nie jadłam już wiele lat, choć w dzieciństwie to było moje ulubione danie mięsne...

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  5. Nigdy nie byłam wielką fanka gołąbków, ale z czasem zaczęłam je bardziej lubić i myślę, że te bardzo by mi posmakowały ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Już daawno nie jadłyśmy gołąbków. Przepyszne robi nasza mama ale z kaszą jaglaną jeszcze nie robiła. Trzeba jej sprzedać ten pomysł :P

    OdpowiedzUsuń

Zobacz też:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka