Zrobienie deserku zajmuje sporo czasu, jednak jest on wart zachodu. Poza tym przygotowuje się go z łatwo dostępnych produktów, więc możecie brać się do pracy;)
- 250ml soku np. truskawkowego
- łyżka żelatyny
- 170g owoców (u mnie jagody i truskawki)
- schłodzony custard
- 10 biszkoptów
- sok z cytryny
- 400ml wody
- 150ml śmietany 30%
- łyżka cukru
- kilkanaście malin
Sok truskawkowy zagotowujemy, zdejmujemy z palnika, dodajemy do niego żelatynę i mieszamy, tak długo, aż będzie ona całkowicie rozpuszczona.
Na dno pucharków wkładamy jagody i pokrojone wcześniej truskawki. Owoce zalewamy wystudzoną galaretką i wstawiamy do lodówki.
Sok z cytryny mieszamy z wodą. Biszkopty kroimy na mniejsze części i nasączamy mieszanką.Na stężałą galaretkę układamy część nasączonych biszkoptów. Następnie polewamy custardem. Czynność powtarzamy dopóki nie zabraknie nam składników
Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy do niej cukier i miksujemy, aż się rozpuści.
Deserki ozdabiamy bitą śmietaną i malinami.
Schładzamy je przez co najmniej godzinę.
Smacznego;)
Wiedziałam, że wykombinujesz coś świetnego z tych biszkoptów :D
OdpowiedzUsuńCiekawych rzeczy się tutaj dowiadujemy :) Słyszałyśmy o tym deserze ale jak on dokładnie wygląda i skąd pochodzi to już dla nas ciekawostka :) Twoja wersja deseru bardziej nas przekonuje i to nie tylko z powodu braku alkoholu :P
OdpowiedzUsuńWspaniały deser! Uwielbiam takie! ;)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie ;) Podoba mi się, że nie zawiera alkoholu :) Dodatek żelatyny już mniej, ale myślę że da się ją czymś zastąpić ;)
OdpowiedzUsuńMyślę, że możesz zastąpić ją agarem;)
UsuńKarolinko, widzę, że wakacje wykorzystujesz na pełnych obrotach :). Pracowita dziewczyno z mnóstwem pomysłów :) Gratuluję :) !
OdpowiedzUsuńTak, wakacje zdecydowanie spędzę w kuchni. Mam już sporo zdjęć i nowych przepisów, które tylko czekają na publikację. Poza tym codziennie ich przybywa:)
UsuńDziękuję za miłe słowa!;)