czwartek, 2 lipca 2015

Trifle truskawkowe

Trifle to popularny deser wywodzący się z Anglii. Złożony jest z galaretki z owocami, biszkoptów układanych na zmianę z custardem i bitej śmietany. W oryginale ciastka są nasączane alkoholem, jednak ja zamieniłam go na sok cytrynowy. Truskawki i jagody, które znajdują się w przepisie można oczywiście zastąpić innymi owocami np. malinami, agrestem czy wiśniami.
Zrobienie deserku zajmuje sporo czasu, jednak jest on wart zachodu. Poza tym przygotowuje się go z łatwo dostępnych produktów, więc możecie brać się do pracy;)




Składniki na 4 porcje:
  • 250ml soku np. truskawkowego
  • łyżka żelatyny
  • 170g owoców (u mnie jagody i truskawki)
  • schłodzony custard
  • 10 biszkoptów
  • sok z cytryny 
  • 400ml wody
  • 150ml śmietany 30%
  • łyżka cukru
  • kilkanaście malin
Sok truskawkowy zagotowujemy, zdejmujemy z palnika, dodajemy do niego żelatynę i mieszamy, tak długo, aż będzie ona całkowicie rozpuszczona. 
Na dno pucharków wkładamy jagody i pokrojone wcześniej truskawki. Owoce zalewamy wystudzoną galaretką i wstawiamy do lodówki.
Sok z cytryny mieszamy z wodą. Biszkopty kroimy na mniejsze części i nasączamy mieszanką.
Na stężałą galaretkę układamy część nasączonych biszkoptów. Następnie polewamy custardem. Czynność powtarzamy dopóki nie zabraknie nam składników
Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy do niej cukier i miksujemy, aż się rozpuści.
Deserki ozdabiamy bitą śmietaną i malinami.
Schładzamy je przez co najmniej godzinę.
Smacznego;)

7 komentarzy :

  1. Wiedziałam, że wykombinujesz coś świetnego z tych biszkoptów :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawych rzeczy się tutaj dowiadujemy :) Słyszałyśmy o tym deserze ale jak on dokładnie wygląda i skąd pochodzi to już dla nas ciekawostka :) Twoja wersja deseru bardziej nas przekonuje i to nie tylko z powodu braku alkoholu :P

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniały deser! Uwielbiam takie! ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda przepysznie ;) Podoba mi się, że nie zawiera alkoholu :) Dodatek żelatyny już mniej, ale myślę że da się ją czymś zastąpić ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że możesz zastąpić ją agarem;)

      Usuń
  5. Karolinko, widzę, że wakacje wykorzystujesz na pełnych obrotach :). Pracowita dziewczyno z mnóstwem pomysłów :) Gratuluję :) !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, wakacje zdecydowanie spędzę w kuchni. Mam już sporo zdjęć i nowych przepisów, które tylko czekają na publikację. Poza tym codziennie ich przybywa:)
      Dziękuję za miłe słowa!;)

      Usuń

Zobacz też:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka