poniedziałek, 6 lipca 2015

Tarta z kremem waniliowym i musem rabarbarowym

Po zakupie nowej formy na tartę, postanowiłam ją przetestować. Metalowa forma z wyjmowanym dnem sprawdziła się świetnie, dużo lepiej od sylikonowej, którą kupiłam w ubiegłym roku.
Ale nie będę recenzować formy na tartę. Tematem posta jest to co w niej upiekłam. A było to kruche, ciasto pszenne-ryżowe. Po upieczeniu i wystudzeniu spodu nałożyłam na niego intensywnie waniliowy krem jaglany oraz niezawodny mus rabarbarowy. Natomiast wierzch ozdobiłam malinkami i jagodami.
Tarta smakuje wspaniale. Nie jest ciężka, bo nie zawiera żadnych tradycyjnych mas. stanowi świetny, zdrowy deser.

Składniki na tarte o średnicy 26cm:
ciasto:
  • 80g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 80g mąki ryżowej
  • 80g masła
  • 45g cukru/ ksylitolu
  • 3-4 łyżki mleka
  • 2 żółtka
krem jaglany:
  • 120g kaszy jaglanej
  • 650ml mleka
  • laska wanilii
  • 1/4 szklanki cukru
krem rabarbarowy:
  • 500g rabarbaru
  • 5 łyżeczek cukru
  • 2 płaskie łyżki żelatyny + trochę wody
  • +maliny i jagody do ozdobienia wierzchu
ciasto:
Wszystkie składniki szybko zagniatamy i wkładamy do lodówki na godzinę.
Po tym czasie ciasto wałkujemy. Przekładamy je na blachę do tarty wysmarowaną tłuszczem i delikatnie posypaną mąką. Wstawiamy je do lodówki na co najmniej pół godziny.
Na ciasto układamy papier do pieczenia, a na niego wysypujemy np. suchy ryż, aby tarta nie wyrosła.
Ciasto pieczemy przez 15 minut w 220C. Zdejmujemy papier z ryżem i pieczemy je przez kolejne 10 minut w 170C.
krem rabarbarowy:
Rabarbar obieramy, myjemy i kroimy na mniejsze części. Wrzucamy go do garnka, dodajemy cukier i gotujemy przez kilkanaście minut, aż rabarbar zmięknie. Blendujemy go na gładką masę. 
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, dodajemy ją do musu, dokładnie mieszamy. Podgrzewamy go krótko, stale mieszając. Nie wolno dopuścić do zagotowania.
krem jaglany:
Do garnka wsypujemy kaszę, wlewamy mleko. Dodajemy ziarenka z laski wanilii oraz skórkę i cukier. Całość gotujemy przez co najmniej 15 minut, aż kasza zmięknie. Wyjmujemy skórkę z wanilii i miksujemy kaszę na gładki krem.
wykonanie:
Na przestudzone ciasto kładziemy letni krem (jeśli za mocno zgęstnieje, wystarczy go podgrzać i ewentualnie dodać więcej mleka), a następnie przestygnięty mus rabarbarowy. Wierzch ozdabiamy malinami i jagodami lub innymi sezonowymi owocami.
Tartę wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Smacznego:)

9 komentarzy :

  1. Ojoj ale wspaniała ta tarta :-) poproszę kawałeczek :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Waniliowy krem jaglany brzmi i wygląda obłędnie ;) No i te owoce na pewno dodały jeszcze więcej smaku ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiamy kremy jaglane! Są idealne do tego typu wypieków :)
    Tarta wygląda uroczo :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny pomysł :)

    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. Tarta marzenie, chętnie skorzystam z przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  6. wyśmienita tarta :) szkoda że przez monitor nie da się spróbowac :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wspaniale się prezentuje, smakuje pewnie obłędnie i ah po prostu cudo ^^

    OdpowiedzUsuń

Zobacz też:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka