Rano dokładnie płuczemy ją pod bieżącą wodą, na sitku. Następnie soje przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika. Suszymy ją w niskiej temperaturze- około 100C, najlepiej z termoobiegiem, przez około godzinę.
Gdy soja ostygnie mielimy ją partiami w młynku do kawy lub blenderem.
Dlaczego warto przygotować mąkę sojową, czyli krótko o wartościach odżywczych i właściwościach soi:
- zawiera bardzo dużo pełnowartościowego białka oraz sporo tłuszczu,
- jest bogata w witaminy z grupy B, fosfor, żelazo i magnez,
- ma właściwości obniżające poziom cholesterolu.
Przyznamy, że zawsze kupujemy mąkę sojową. Soję głównie kupujemy aby wykonać domowe orzeszki :)
OdpowiedzUsuńZaskoczyłaś mnie tymi orzeszkami;), muszę poszukać na nie przepisu.
UsuńJa soję wlaśnie kupuję na mąkę i mleko:)
Wystarczy je po namoczeniu obtoczyć w przyprawach i piec w 200' C aż do momentu gdy będą strzelać jak popcorn ;P Z ciecierzycy wychodzą naszym zdaniem jeszcze lepsze ;)
UsuńBardzo dziękuję za przepis;)
UsuńPo namoczeniu przed pieczeniem trzeba je trochę osuszyć, w pudełku przygotować przyprawy, wsypać soję i trząść aż się wszystko dobrze wymiesza (można dać troszeczkę oliwy). U nas pieką się ok 30-40 minut. Im bardziej wypieczone tym bardziej chrupią :D SMACZNEGO :)
UsuńI tutaj bardzo fajnie trafiłam. Ostatnio kupiłam bardzo dużo soi i teraz wiem co z niej zrobię :D
OdpowiedzUsuńCieszę się, że mój przepis ci się przyda;)
Usuńoj, u mnie też leży trochę soi, bo oprócz mnie nikt jej nie chce jeść:(
OdpowiedzUsuńmuszę ją przerobić na mąkę i chyba podbiorę od dziewczyn pomysł na orzeszki:)
Ja też zamierzam przygotować z soi orzeszki;)
Usuń