Natomiast sos pieczarkowy jest właściwie najprostszym jaki miałam okazję robić. Do jego wykonania potrzeba tylko pieczarek, cebulki, śmietanki, przypraw i troszkę masła. Jego zrobienie to kwestia kilkunastu minut, a smak jest rewelacyjny.
Składniki:
gnocchi:
- 500g ziemniaków
- 100g ricotty
- 100g mąki pełnoziarnista
- żółtko
- sól
- pieprz
sos pieczarkowo- koperkowy:
- 350g pieczarek
- cebula
- łyżka masła
- 350ml śmietany 12%
- sól
- pieprz
- koperek
gnocchi:
Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy do miękkości w delikatnie osolonej wodzie.
Na stolnicę przesiewamy mąkę. Na nią przeciskamy przez praskę ziemniaki. Gdy ostygną, dodajemy ricottę, żółtko i przyprawy. Składniki zagniatamy na gładkie ciasto. Formujemy je na kilka wałeczków o średnicy około 1,5cm i kroimy na kluseczki, tak jak kopytka.
Gnocchi wrzucamy do gotującej się wody. Mieszamy je, aby nie przywarły do dna. Gdy woda ponownie się zagotuje, a kluski wypłyną, od razu wyjmujemy je na durszlak lub na talerz.
sos pieczarkowo- koperkowy:
Pieczarki oczyszczamy i myjemy. Kroimy je w plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Podsmażamy ją na patelni, na maśle. Dodajemy pieczarki i smażymy, aż do wyparowania z nich wody. Po tym czasie przyprawiamy je, dodajemy śmietanę i posiekany koperek, pozostawiamy na gazie i czekamy aż sos zgęstnieje. Możemy go spróbować i ewentualnie doprawić.
Smacznego:)
Nie używamy ricotty, jakoś tak twaróg bardziej nam smakuje.
OdpowiedzUsuńSos pieczarkowy musi być pyszny! Co dziwne nigdy nie jadłyśmy takiego na śmietanie. W ogóle żadnego sosu na śmietanie nie jadłyśmy :P
Ja bardzo lubię twaróg, ale jednak wolę ricottę;)
UsuńZaskoczyłyście mnie. W moim domku sos na śmietanie jest robiony dość często.
Ja też nie jadłam sosu na śmietanie i wolę twaróg od ricotty choć i tak nie pamiętam kiedy ostatni raz go jadłam :p
UsuńA Twoje danie wygląda smakowicie i chętnie bym takie cudo zjadła nawet teraz ;)
Ja też nie jadłam sosu na śmietanie i wolę twaróg od ricotty choć i tak nie pamiętam kiedy ostatni raz go jadłam :p
UsuńA Twoje danie wygląda smakowicie i chętnie bym takie cudo zjadła nawet teraz ;)
Chyba to zasługa naszej mamy, która nie lubi sosów i zup na śmietanie (nawet w deserach zdarzała się sporadycznie) dlatego w ogóle nie jesteśmy przyzwyczajone do jej smaku w daniach wytrawnych :)
UsuńCzy możesz napisać jakiej konkretnie mąki użyłaś?
OdpowiedzUsuńUżyłam Lubelli 3 zboża, jest to mieszanka mąki pełnoziarnistej pszennej, żytniej i orkiszowej.
UsuńWspaniałości. Oj zjadłabym ze smakiem -)
OdpowiedzUsuńcałe wieki nie jadłam - ale mi smaka narobiłaś :D
OdpowiedzUsuńOd bardzo dawna chodzi za mną ugotowanie gnocchi. Taki sos byłby wyśmienity! :)
OdpowiedzUsuńTak dawno nie jadłam takich kluseczek... Ale się rozmarzyłam :)
OdpowiedzUsuńDlaczego zawsze naogladam sie takich pysznosci akurat jak jestem glodna 😆? Ser ricotta to moj ulubieniec, na pewno swietnie wpasowal sie w te "kopytka" :)
OdpowiedzUsuńJakie pyszne kluseczki! W smaku są bardzo podobne do polskich kopytek, ale dodatek serka nadaje im delikatności i kremowej konsystencji. Ja podałam je z sosem paprykowo-pieczarkowym, z którym również smakowały wyśmienicie. Proporcje składników świetne - nie rozwalają się ani nie są twarde. Nic tylko robić... może w końcu przekonam rodzinkę... .
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję ci za ten przemiły komentarz!;)
UsuńMam nadzieję, że wszystkie moje przepisy będą podobać ci się tak jak ten:)