poniedziałek, 27 lipca 2015

Pudding ryżowy z karmelizowanymi brzoskwiniami

Uwielbiam pudding ryżowy za to, że jest prościutkim deserem, ale bardzo sycącym i smacznym. Ponadto można go przyrządzić na bardzo dużo sposobów.
Dziś mam dla was dwukolorową wersję. Do części ryżu dodałam kakao. Oprócz tego wierzch ozdobiłam pysznymi, słodziutkimi, karmelizowanymi brzoskwiniami. Po prostu niebo w ustach!;)

Składniki na 5 porcji:
pudding:
  • 100g ryżu arborio
  • 1l mleka
  • 4 łyżeczki cukru/ ksylitolu
  • czubata łyżka kakao dobrej jakości
brzoskwinie:
  • 5 brzoskwiń
  • 2-3 łyżki masła
  • 5 łyżeczek cukru/ ksylitolu
Do garnka wsypujemy ryż i cukier. Wlewamy mleko. Pudding gotujemy przez około 60 minut, co jakiś czas mieszając. Połowę ryżu przekładamy do pięciu szklanek lub pucharków, a drugą część mieszamy dokładnie z kakao i kładziemy na wierzch pierwszej warstwy.
Brzoskwinie myjemy, obieramy, kroimy na plastry. Na patelni roztapiamy masło, dodajemy cukier. Po chwili wrzucamy brzoskwinie i przez kilka- kilkanaście minut karmelizujemy na patelni. W tym czasie większość masła powinna zniknąć. Brzoskwinie kładziemy na pudding.
Deser podajemy ciepły lub schłodzony. W obu wersjach jest równie wyborny.
Pudding można przechowywać parę dni w lodówce, ale brzoskwinie lepiej przyrządzać w dniu jedzenia deseru.
Smacznego:)

4 komentarze :

  1. Bardzo lubimy ryż gotowany w mleku. Zawsze go miksujemy aby stworzyć pyszny pudding lub masę do tortu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę w końcu zrobić pudding z ryżu... Twój wygląda przepysznie, a brzoskwinie to wspaniały dodatek ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszności, też przepadam za puddingiem :)

    OdpowiedzUsuń

Zobacz też:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka