wtorek, 30 czerwca 2015

Biszkopty ryżowe

Biszkopty kojarzę z czasami przedszkola czy podstawówki,  kiedy to popijane mlekiem stanowiły najlepszy deser. 
Dzisiaj jednak podzielę się z wami nieco podrasowanym przepisem.  Biszkopciki zamiast mąki pszennej zawierają ryżową i ziemniaczaną. Według mnie smakują one niemalże jak oryginalne, ale znając ich skład, wyczuwam mąkę ryżową. 
Biszkopciki te piekłam specjalnie do przygotowania pewnego deseru,  który zaprezentuję wam jeszcze w tym tygodniu. 




Składniki:
  • 2 jajka
  • 2 białka 
  • 4 łyżki mąki ryżowej 
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki cukru
  • szczypta soli 
Wszystkie białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do nich sól i cukier. Miksujemy dalej. Następnie wrzucamy żółtka i miksujemy tylko do połączenia składników.  Na sam koniec wsypujemy przesiane mąki i całość mieszamy łyżką. 
Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia przekładamy ciasto za pomocą małej łyżeczki, formując okrągłe biszkopty. 
Pieczemy je przez około 12 minut w piekarniku nagrzanym do 180C. 
Smacznego:)

11 komentarzy :

  1. Ciekawe, nigdy takich nie jadłam a zapowiadają się pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają na puchate i przepyszne ;) Ja też kiedyś jadłam biszkopty z mlekiem ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Biszkopty z mlekiem to już chyba klasyk;)

      Usuń
  3. takich biszkoptów nie jadłam :) chyba pora takie zrobić :)

    Zapraszam do mnie na konkurs :)

    OdpowiedzUsuń
  4. a się właśnie zastanawiałyśmy co to za ciacha w poprzednim wpisie :P
    Na pewno przepis wypróbujemy w przyszłości :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają fajnie i tak puchato! ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo fajne takich biszkoptów jeszcze nie jadłam :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Taka mała liczba składników, a taki pyszny efekt! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie sądziłam, że na mące ryżowej mogą tak wspaniale wyjść! Bomba! Muszę je przygotować! :)

    OdpowiedzUsuń

Zobacz też:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka