Przepis na nią znalazłam tutaj. Przygotowanie takiej mąki w domu zajmuje trochę czasu, ale efekt jest tego wart;)
Dowolną ilość kasztanów jadalnych nacinamy nożem, aby podczas pieczenia nie wybuchały.
Piekarnik nagrzewamy do 180C i pieczemy je przez około 30 minut.
Po wyjęciu kasztanów z piekarnika czekamy, aż trochę ostygną lub będą zimne.
Następnie obieramy je ze skórek i siekamy na mniejsze części, najlepiej dosyć drobno, bo później łatwiej będzie je zmiksować.
Ponownie wstawiamy je do piekarnika i suszymy w niskiej temperaturze, najlepiej z termoobiegiem, przez kilka godzin (u mnie wystarczyły 2,5- 3).
Kasztany mielimy w młynku do kawy lub blenderem na mąkę.
Dlaczego warto przygotować mąkę kasztanową, czyli krótko o wartościach odżywczych i właściwościach kasztanów jadalnych:
- są one bogate w błonnik
- zawierają sporą ilość witaminy C, pierwiastki- magnez, potas i wapń
- nie zawierają glutenu- mogą jeść je osoby cierpiące na celiakę
Mąki kasztanowej jeszcze nie próbowałam, ale chyba wolałabym zrobić ją sama niż kupić :) Przydatny post :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że mój post ci się spodobał;)
UsuńKupuję czasem kasztany, ale jakoś nie wpadłam na to, żeby zrobić z nich mąkę... Trzeba będzie następnym razem spróbować :)
OdpowiedzUsuń