piątek, 28 sierpnia 2015

Bułki dyniowe

Te bułeczki tak posmakowały mojej mamie i siostrze, że w przeciągu tygodnia piekłam je cztery razy. A to o czymś świadczy.
Bułeczki są wilgotne. Świetnie smakują z masłem orzechowym, świeżymi warzywami, gotowanym jajkiem i masłem. W zasadzie to pasuje do nich wszystko.
Nadal dobrze smakują na drugi czy trzeci dzień. Zachowują świeżość i nie stają się twarde.



Składniki na 6 bułek:
  • 1 szklanka mąki orkiszowej
  • 1 szklanka mąki pszennej graham
  • 1 szklanka mąki pszennej typ 650
  • 2 szklanki puree dyniowego, gęstego
  • 50g słonecznika
  • 1/2 szklanki mleka
  • 30g drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
Z mleka, drożdży i cukru przygotowujemy rozczyn- wszystkie składniki dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 minut.
Do miski przesiewamy mąki, dodajemy puree, słonecznik, sól oraz rozczyn. Ciasto wyrabiamy przez kilka minut. Powinno być miękkie i może delikatnie kleić się do rąk. Odstawiamy je do wyrośnięcia, na około godzinę. 
Po tym czasie formujemy 6 bułek i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawiamy je do wyrośnięcia na około 40 minut.
Bułki pieczemy przez pół godziny w piekarniku nagrzanym do 180C.
Smacznego:)

8 komentarzy :

  1. Swietne sa. Przy kupnie nastepnej dyni na pewno upieke takie buleczki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Myślę, że zrobię podobne po powrocie. Wyglądają przepysznie i mają śliczny kolor ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Też bułeczki dyniowe kilka razy już pojawiły się na naszym stole :) Kochamy je za kolor i smak :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam dynię, zwłaszcza w pieczywie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Karolinko, a mąka orkiszowa jasna, czy pełnoziarnista ?

    OdpowiedzUsuń
  6. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń

Zobacz też:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka