Zatem zachęcam do wypróbowania przepisu.:)
Składniki na tortownicę 26cm:
- 300g buraka
- 100g czekolady gorzkiej
- 3 jajka
- 1/4 szklanki oleju
- 3/4 szklanki mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 50g mąki owsianej
- 50g mąki ryżowej
- 1/2 szklanki kakako
- proszek do pieczenia
Buraka obieramy, myjemy, kroimy w drobną kostkę i gotujemy, aż do miękkości.
Gdy trochę ostygnie blendujemy go na gładkie puree, dodajemy do niego roztopioną wcześniej czekoladę oraz cukier i dokładnie miksujemy. Wbijamy jajka, wlewamy mleko i olej. Całość łączymy. Na koniec dodajemy resztę przesianych składników i ponownie miksujemy.
Ciasto przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy je przez 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180C.
Smacznego:)
kocham takie nietypowe połączenia! pycha!
OdpowiedzUsuńSzkoda, że zjadłam już wszystkie buraki. Ale to nie problem, na pewno zrobię <3
OdpowiedzUsuńNa pewno było wspaniałe, bo burak wszystkiemu potrafi nadać mnóstwa smaku :) Wygląda przepysznie i baaaaaardzo czekoladowo :)
OdpowiedzUsuńOstatnio robiłam ciasto czekoladowe z cukinią i mnie zachwyciło, teraz kolej na ciasto z burakiem :) Przepis zapisuję do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńJa mam w planach właśnie ciasto z cukinii:)
UsuńNo musimy je zrobić! Szkoda, że nie ma zdjęcia w przekroju ale podejrzewamy, że jest pulchne ale wilgotne :)
OdpowiedzUsuńNie wiem czemu nie zrobiłam zdjęć przekroju, no ale już trochę na to za późno:D
UsuńTak, ciasto było pulchne i wilgotne;)
Wygląda świetnie! Koniecznie muszę takie upiec:)
OdpowiedzUsuńCiasto wyszło takie, jak opisujesz - wilgotne, mięciusieńkie i nie czuć w nim buraka.Jednak ja piekłam w mniejszej tortownicy. Kolejny sprawdzony pomysł na podniesienie poziomu hemoglobiny ;-)
OdpowiedzUsuńBardzo, bardzo się cieszę, że ciasto ci smakowało!;)
Usuń