Dziś mam dla was kolejny przepis z wykorzystaniem dyni. Tym razem są to proste placuszki. Idealnie sprawdzą się w roli pożywnego, słodkiego śniadania lub dania na wynos. Możemy podawać je z dżemem, świeżymi owocami, serkiem wiejskim czy twarożkiem.
Składniki:
- 1/2 szklanki puree dyniowego
- 3/4 szklanki mąki kukurydzianej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 2 jajka
- 1/2 szklanki mleka
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżeczki cukru/ ksylitolu
Puree, cukier i jajka dokładnie miksujemy. Dodajemy przesiane mąki, przyprawy, proszek do pieczenia i wlewamy mleko. Całość ponownie miksujemy, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
Placuszki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni, suchej lub z niewielką ilością oleju rzepakowego.
Smacznego:)
Uwielbiam placki z dyni, z dodatkiem cynamonu :) Z innymi przyprawami jak dotąd ich nie robiłam...
OdpowiedzUsuńMniam, chętnie bym ich skosztowała :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam placki dyniowe - niezastąpiona słodycz ;)
OdpowiedzUsuńPrezentują się wspaniale, ale sam nigdy nie robiłem
OdpowiedzUsuńDyniowych jeszcze nie robiłam. Wyglądają pysznie!
OdpowiedzUsuńDynia nadaje pięknego koloru wypiekom :)
OdpowiedzUsuńDziś zapiekłyśmy pierwszą dynie hokkaido z naszego ogródka i smakuje jak dobry, wysokoskrobiowy ziemniak :P Smaczna ale mało dyniowa :)
JA właśnie bardzo lubię dynię hokkaido;)
UsuńZrobiłam te placuszki z drobną zmianą - zamiast puree z dyni użyłam startej na papkę cukinii. Efekt? Moim zdaniem bardzo smaczny i "pożyteczny" posiłek. Pochwała za proporcje składników i ciekawe przyprawy ;-)
OdpowiedzUsuńCukiniowe na pewno smakowały świetnie;)
Usuń