Tym razem mam dla was przepis na zieleniutki naleśniki. Swój kolor zawdzięczają sporej ilości szpinaku, który zblendowałam i dodałam do ciasta. Moje naleśniczki podałam w słodkiej wersji, z truskawkami, ale z powodzeniem możecie zjeść je na przykład z kurczakiem, serem i warzywami.
Jeśli nie macie w domu mąki orkiszowej, to możecie oczywiście zastąpić ją pszenną.
- 1/2 szklanki mąki orkiszowej
- 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1/2 szklanki mąki pszennej typ 650
- 200g mrożonego szpinaku
- 2 jajka
- szklanka mleka
- 1/2 szklanki wody gazowanej
- łyżka oleju
- łyżka cukru
- szczypta soli
Naleśniki smażymy na dobrze rozgrzanej, suchej patelni.
Smacznego:)
Pyszne naleśniki :) Z chęcią zjadłabym takie na obiadek.
OdpowiedzUsuńCudny mają kolor i zapewne smakują wspaniale ;)
OdpowiedzUsuńKolor powalający :D Świetne te naleśniki wyglądają :)
OdpowiedzUsuńwyglądają wspaniale!
OdpowiedzUsuńTakie wspaniałości smakują jeszcze lepiej z sosem malinowym, pycha !
OdpowiedzUsuńNaleśniki kocham mniej niż szpinak, ale w tym wypadku cudownie się uzupełniają.
OdpowiedzUsuńCóż za kolor! :>
OdpowiedzUsuń