Składniki:
- 300g buraków, ugotowanych
- 2 jajka
- 100g mąki pełnoziarnistej żytniej
- 100ml mleka
- 2 łyżeczki cukru brązowego, nierafinowanego
- 2 łyżki kakao
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
Buraki blendujemy na gładkie puree. Dodajemy do nich cukier, mleko i jajka. Dokładnie miksujemy. Przesiewamy suche składniki i mieszamy je z ciastem, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
Placuszki smażymy na suchej patelni.
Smacznego;)
W bułce wyglądałyby jak hamburgery z Biedry xD
OdpowiedzUsuńAle super przepis. Podoba mi się :-)
OdpowiedzUsuńW tym towarzystwie borówek wyglądają obłędnie! :)
OdpowiedzUsuńKurcze co za pomysł! Świetne :D
OdpowiedzUsuńPlacuszki bardzo pomysłowe - szybkie, zdrowe i pożywne. Następnym razem muszę tylko pamiętać, żeby dokładniej zmiksować buraczki, bo nie lubię całych kawałeczków. A następny raz już niedługo - sezon burakowy trwa ;-)
OdpowiedzUsuń