Składniki:
ciasto (przepis pochodzi z książki Gordona Ramsaya "Desery"):
- 160g mąki pełnoziarnistej (lubella 3 zboża)
- 80g masła
- 50g cukru
- jajko
- łyżka cukru waniliowego
- szczypta soli
- 450g brzoskwiń
- 250g jogurtu greckiego
- 40g mąki kukurydzianej
- 40g cukru
- 2 jajka
- 300g jeżyn
- 1/2l soku brzoskwiniowego
- 3 łyżeczki żelatyny
Ciasto:
Mikserem ucieramy masło z cukrem i cukrem waniliowym na gładką, ale nie puszystą, masę. Powoli dodajemy ubite jajko, stale miksując. Pod koniec dodajemy mąkę z solą w trzech partiach. Miksujemy tylko do połączenia składników. Ciasto zagniatamy ręcznie przez 1-2 minuty.
Wkładamy je do lodówki na 30 minut.
Jogurt brzoskwiniowy:
Brzoskwinie obieramy, oddzielamy od pestki i wrzucamy do miski. Blendujemy je na gładką masę razem z jogurtem. Dodajemy do nich jajko ubite z cukrem i miksujemy. Pod koniec dodajemy mąkę i łączymy z resztą składników.
Galaretka:
Do gorącego soku brzoskwiniowego dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy, aż do rozpuszczenia. Gdy ostygnie wstawiamy ją do lodówki.
Wykonanie:
Formę do tarty smarujemy masłem i posypujemy mąką, nadmiar strzepujemy. Wykładamy na nią rozwałkowane ciasto, a na nie papier do pieczenia oraz sypki ryż (aby tarta nie urosła) i podpiekamy je w 210C przez około 10 minut. Następnie zdejmujemy papier z ryżem i pieczemy ciasto przez kolejne 5 minut.
Po tym czasie na gorący spód wlewamy wcześniej przygotowany jogurt i pieczemy przez około 30 minut w 180C.
Gdy tarta ostygnie układamy na niej jeżyny i zalewamy je ściętą galaretką.
Schładzamy w lodówce przez noc.
Smacznego:)
Wygląda pysznie. Idealne na takie upały :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie :)
Wygląda bardzo okazale :)
OdpowiedzUsuńJak wspaniale się prezentuje :) Pyszne smaki!
OdpowiedzUsuńA my tarty nie pieczemy. Jakoś nas nie przekonuje taki cienki placek xD A może dlatego, że nie mamy do niej formy.... :P
OdpowiedzUsuńTwoja z tą galaretką wygląda świetnie! :)
Ja właśnie uwielbiam ten cienki placekXD Musicie kupić sobie formę i spróbować upiec, bo na pewno wam posmakuje.:)
UsuńŚwietny pomysł, ja ostatnio zaczęłam dopiero swoją przygodę z tartami :)
OdpowiedzUsuńJogurtowa masa podbiła moje serce. Moja pierwsza tarta - i całkiem niezły efekt. ;-)
OdpowiedzUsuń