ciasto:
- 2/3 szklanki mąki ryżowej
- 2/3 szklanki mąki pszennej typ 650
- 1/2- 1/3 szklanki mleka
- pół łyżeczki soli
- łyżeczka cukru
- 180g sera białego
- 180g malin
- 4 łyżeczki cukru
- jajko
Ciasto:
Do miski przesiewamy mąki, dodajemy cukier i sól. Dolewamy 1/3 szklanki mleka i zagniatamy ciasto. Jeśli uznacie, że jest zbyt twarde, możecie dodać więcej płynu.
Nadzienie:
Do miseczki przekładamy ser i bardzo dokładnie go rozgniatamy, najwygodniej będzie widelcem. Dodajemy cukier i jajko, całość dokładnie mieszamy. Na koniec dosypujemy malinki i delikatnie łączymy je z serem.
Wykonanie:
Ciasto wałkujemy dość cienko, na około 2mm. Wycinamy z niego kółka, za pomocą szklanki. Nakładamy do nich nadzienie i sklejamy brzegi.
Pierogi wrzucamy do garnka z wrzącą wodą i gotujemy przez około 2 minuty, od momentu wypłynięcia do wierzchu.
Smacznego:)
pierogi na słodko zdecydowanie wygrywają z tymi tradycyjnymi na wytrawnie :)
OdpowiedzUsuńCo prawda wolę wytrawne, ale te też by mi zasmakowały. Szczególnie, że są z malinami! <3
OdpowiedzUsuńOoo a dziś miałyśmy na obiad pierogi z dynią i serem :D
OdpowiedzUsuńPierogi z dynią i serem brzmią świetnie, bardzo chętnie bym ich spróbowała!;)
Usuń