Frittata świetnie sprawdzi się na obiad, jeśli mamy mało czasu, a chcemy zjeść coś smacznego i sycącego.
Składniki na 3 porcje:
- 4 średnie ziemniaki
- 1/3 cukinii
- 4 pomidory
- 5 jajek
- sól
- pieprz
- papryka ostra i słodka
- kilka listków bazylii
- kilka listków oregano
- pół szklanki startego sera żółtego
- łyżka oleju
Ziemniaki obieramy, dokładnie myjemy i kroimy w plastry o grubości pół centymetra. Gotujemy je w osolonej wodzie, krócej niż zwykle. Ziemniaki nie powinny być miękkie, jedynie lekko podgotowane.
Obraną cukinię i pomidory kroimy w plastry.
Jajka rozbełtujemy, dodajemy do nich sól, pieprz, papryki, posiekaną bazylie i oregano. Całość dokładnie mieszamy.
Przykrywę naczynia żaroodpornego smarujemy olejem. Układamy na niej ziemniaki, cukinię pomidory. Całość zalewamy rozbełtanym jajkiem z przyprawami i posypujemy serem.
Frittatę zapiekamy w piekarniku przez około 30 minut, w temperaturze 180C.
Smacznego:)
Pyszna! no i koniecznie ze scypiorkiem :P
OdpowiedzUsuńTa wersja wygląda jeszcze smaczniej niż poprzednia :) Uwielbiam cukinię, pomidory i ziemniaki, więc coś podobnego koniecznie muszę stworzyć :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam jajka wykorzystywać właśnie w ten sposób. Na obiad idealne ;)
OdpowiedzUsuń