czwartek, 6 sierpnia 2015

Frittata z ziemniakami i porem

Frittata jest rodzajem włoskiego omletu, choć z dużą ilością dodatków bardziej przypomina zapiekankę. Tradycyjnie najpierw podsmaża się ją na patelni, a później wstawia do piekarnika. Jednak upieczenie jej od razu w piekarniku nie będzie błędem. Podstawą frittaty są oczywiście jajka, a ilość i rodzaj dodatków są zależne jedynie od wykonawcy.
Frittata doskonale smakuje prosto z piekarnika, jednak odgrzana później nie traci na smaku.





Składniki na 3 porcje:

  • 5 niedużych ziemniaków
  • por
  • czerwona cebula
  • 5 jaj
  • 50g sera żółtego
  • kilka posiekanych listków bazylii i oregano
  • sól
  • pieprz
  • papryka ostra i słodka
  • kilka łyżek oleju
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w niedużą kostkę. Gotujemy je przez kilka minut, tak, aby pozostały twardsze niż zwykle.
Pora myjemy, drobno kroimy. Cebulę obieramy i siekamy w drobną kosteczkę. Ser żółty trzemy na tarce.
Niskie, okrągłe naczynie żaroodporne smarujemy olejem. Wykładamy na nie ziemniaki, cebulę, zioła, pora i całość posypujemy serem. Jajka rozbełtujemy z solą, pieprzem, papryką i zalewamy nimi zapiekankę.
Pieczemy ja przez około 30 minut w temperaturze 180C.
Smacznego:)

4 komentarze :

  1. Jadłam, ale sama nigdy nie robiłam :) Pyszna w Twoim wykonaniu!

    OdpowiedzUsuń
  2. mmm wygląda pysznie :D Dawno już nie jadłyśmy frittaty :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda przepysznie :) Już bardzo dawno nie jadłam frittaty, a jak tak patrzę na Twoją to mam ochotę zrobić :P

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam jajka w takiej postaci. Aż dziwne, że tak dawno nie robiłam takiego obiadu. Muszę nadrobić ;)

    OdpowiedzUsuń

Zobacz też:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka