wtorek, 11 sierpnia 2015

Frużelina jeżynowa

Bardzo lubię wszelkie owocowe przetwory- dżemy, kremy i frużelinę. Ostatnio robiłam malinową, a dzisiaj mam dla was przepis na jeżynową. Poprzednim razem robiłam ją bez dodatku żelatyny, więc jeśli jej nie jecie, frużelinę jeżynową równie możecie zrobić bez jej dodatku.
Frużelina świetni pasuje do tostów francuskich, naleśników, placuszków, czy drożdżowych bułeczek, a nawet lodów bananowych.




Składniki:
  • 250g jeżyn
  • 5 łyżeczek cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej + troszkę wody do rozpuszczenia
  • 1 łyżeczka żelatyny + troszkę wody do rozpuszczenia
Żelatynę wsypujemy do szklanki i zalewamy ją niewielką ilością gorącej wody. Dokładnie ją mieszamy.
Umyte jeżyny wrzucamy do garnka i zasypujemy cukrem, zagotowujemy je. W szklance, w niewielkiej ilości wody rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną i dodajemy ją do jeżyn. Gotujemy je ponownie, aż zgęstnieją. Dodajemy żelatynę i całość podgrzewamy, ale nie gotujemy, aż do rozpuszczenia żelatyny.
Frużelinę przechowujemy w lodówce, w szczelnie zamkniętym słoiczku.

8 komentarzy :

  1. Jak dla mnie bomba! Szczególnie do tostów i placków ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam jeżyny, ale nigdy nie jadłam z nich żadnych przetworów :p

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  4. A nasze jeżynki coś nie chcą dojrzeć :/ Tzn mamy wrażenie, że te upały dały im popalić i się "spiekły" :/

    OdpowiedzUsuń
  5. Były soki, dżemik dziś właśnie zrobiłam frużelinę super palce lizać dziękuję za przepis a jeżynki obrodziły w tym roku Ninka POZDRAWIAM

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wspaniale, że frużelina ci smakowała! Bardzo dziękuję za komentarz;)

      Usuń
  6. Cześć, czy taką frużelinę można zawekować?

    OdpowiedzUsuń

Zobacz też:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka