czwartek, 6 sierpnia 2015

Francuskie tosty dyniowo- bananowe

Dość rzadko przygotowuję na śniadanie tosty francuskie.Jednak, gdy już się za nie zabieram zwykle ulepszam podstawową wersje (jajka, mleko, cukier) i dodaję na przykład owoce. Ostatnio padło na brzoskwinie, a tym razem wybrałam banany i dynię oraz jako dodatek korzenne przyprawy. Powstało pyszne, aromatyczne śniadanie. Palce lizać!;)





Składniki na 14 sztuk:
  • 14 kromek chleba pełnoziarnistego
  • 3 łyżki puree dyniowego
  • 2 banany, mocno dojrzałe
  • 2 jajka
  • 1/2- 3/4 szklanki mleka
  • łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1/ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • kilka łyżek masła
Puree, banany, jajka, mleko i przyprawy blendujemy na gładką masę. 
Do powstałego kremu wkładamy kilka kromek chleba. Zostawiamy je na chwilkę by wchłonęły płyn. Na patelni rozpuszczamy część masła. Smażymy na niej namoczony chleb. Należy piec go po kilka minut z każdej strony.
Smacznego:)

5 komentarzy :

  1. Nigdy nie jadłyśmy nawet podobnych tostów. Ciekawie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O mamuniu, z dynią to musiała być czysta rozkosz :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam połączenie dyni z bananem :) A tostów francuskich nie robiłam już kilka razy i jakoś ciągle mam do nich nie po drodze...

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam chleb w tej postaci! <3

    OdpowiedzUsuń

Zobacz też:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka