wtorek, 4 kwietnia 2017

Chrupiące ciasteczka kokosowe

Proste, chrupiące i intensywnie kokosowe- tak, krótko, można opisać dzisiejsze ciasteczka. Składają się on tylko z podstawowych składników i nie wymagają zbyt wielkich umiejętności.
Kokosowe ciasteczka doskonale smakują popijane mlekiem lub kakao, przez co stanowią wyśmienity deserek.



Składniki na około 35 sztuk:

  • 100g masła
  • 60g cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 2 łyżki mleka
  • 90g wiórków kokosowych
  • 130g mąki pszennej typ 650
  • łyżeczka proszku do pieczenia
Masło ucieramy na puszystą masę. Dosypujemy cukry i nadal miksujemy. Dodajemy mleko, wiórki kokosowe, proszek do pieczenia i przesianą mąkę. Miksujemy, aż do połączenia składników. Ciasto chłodzimy w lodówce przez co najmniej godzinę.
Następnie wałkujemy je na stolnicy, na grubość około 4mm. Ciasto możemy podsypywać mąką, aby nie przyklejało się do stolnicy. Wycinamy z niego wybrane kształty. Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasteczka pieczemy przez 9 minut  piekarniku nagrzanym do 180C.
Smacznego:)

6 komentarzy :

  1. Proste, ale na pewno pyszne - w końcu smak często tkwi w prostocie :) A Twoje wyglądają pysznie :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Kokosowe ciasteczka zawsze będą nam szalenie smakować ;) I jak ślicznie wyglądają ^^

    OdpowiedzUsuń
  3. Idealne do chrupania w ciągu dnia:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie ciasteczka to ja bardzo lubię :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszne i ślicznie wyglądają 😊

    OdpowiedzUsuń

Zobacz też:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka