sobota, 1 kwietnia 2017

Batoniki bananowe ze zbożami ekspandowanymi

Dzisiaj przygotowałam dla was banalny przepis na domowe batoniki, które upiekłam na bazie słodkich, mocno dojrzałych bananów. Lista pozostałych składników jest dość krótka. Znajdują się na niej: płatki żytnie, zboża ekspandowane, cynamon i miód (użyłam domowego miodu  z mniszka, ale możecie go zastąpić innym). Całość smakuje naprawdę smacznie. Batoniki są intensywnie bananowe i łatwo jest wyczuć w nich dodatek ekspandowanych zbóż.



Składniki na 18 sztuk:
  • 3 banany
  • 2 łyżki miodu
  • czubata łyżeczka cynamonu
  • 180g płatków żytnich pełnoziarnistych
  • 30g zbóż ekspandowanych Cenos
Banany i miód miksujemy na gładką masę. Dosypujemy płatki, ekspandowane zboża i cynamon. Ponownie miksujemy.
Gotową masę przekładamy na blachę o wymiarach 24x27, wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównujemy. Ciasto pieczemy przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180C. Po upieczeniu kroimy je na nieduże batoniki.
Smacznego:)

7 komentarzy :

  1. Batoniki wyglądają pysznie i zdrowo :)
    Bardzo lubię przysmaki z dodatkiem ekspandowanych zbóż, więc Twój przepis mnie zachęcił do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie batoniki to pyszna przekąska. Nasz największy problem to to, że po przygotowaniu chcemy zjeść wszystkie na raz xD

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Faktycznie bardzo ciekawie napisane. Czekam na więcej.

    OdpowiedzUsuń

Zobacz też:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka