środa, 12 kwietnia 2017

Babeczki marchewkowe z polewą czekoladową i orzechami włoskimi

Jeśli smakuje wam marchewkowe ciasto, to takie babeczki z pewnością przypadną wam do gustu. Są mięciutki i wilgotne, a oprócz marchewki zawierają też żurawinę i płatki owsiane.
Świetnie pasuje do nich polewa przygotowana z czekolady deserowej i posypka z orzechów włoskich. Swoją polewą przygotowałam w kąpieli wodnej, z połamanej czekolady i mleka.




Składniki na 6 sztuk:
  • jajka
  • 60g cukru
  • 2/3 szklanki mleka
  • 70g marchewki
  • 30g żurawiny
  • 40g płatków owsianych pełnoziarnistych Cenos
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 120g mąki pszennej typ 650
Marchewkę myjemy, obieramy i trzemy na tarce o drobnych oczkach.
Jajka z cukrem mieszamy trzepaczką. Dolewamy mleko. Mieszamy. Dodajemy marchewkę, żurawinę, płatki owsiane, proszek do pieczenia i przesianą mąkę. Mieszamy tylko do połączenia składników. Ciasto przekładamy do foremek. Ja użyłam silikonowych.
Babeczki pieczemy przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180C.
Gdy wystygną ozdabiamy je na przykład polewą czekoladową i posiekanymi orzechami włoskimi.
Smacznego:)

5 komentarzy :

Zobacz też:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka