czwartek, 6 lipca 2017

Batoniki orkiszowe z żurawiną i słonecznikiem

Jeśli tak jak ja, lubicie zbożowe przekąski, to takie batoniki na pewno wam posmakują. Do ich przygotowania użyłam pełnoziarnistych płatków orkiszowych Cenos, słonecznika i suszonej żurawiny, która nadaje im słodyczy.
Batoniki mają bardzo wyrazisty, słonecznikowy smak i są chrupiące.


Składniki na 12 batoników:

  • 200g płatków orkiszowych Cenos
  • 100g słonecznika
  • 50g żurawiny
  • 2 jajka
  • 2 łyżki miodu
  • 5 łyżek oleju
  • 5 łyżek mleka

Płatki orkiszowe, słonecznik i żurawinę blendujemy na drobne kawałeczki. Do rozdrobnionych składników dodajemy jajka, miód, olej i mleko. Miksujemy.
Gotową masę przekładamy na blachę o rozmiarach 24x27cm, wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównujemy łyżką. Ciasto pieczemy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180C. Gdy nieco wystygnie, kroimy je na batoniki o dowolnych rozmiarach. Mi wyszło 12 sztuk.
Smacznego:)

7 komentarzy :

  1. Bardzo fajnie wyglądają te batoniki. Przepis nawet nie wydaję się być taki trudny, poproszę żonę o pomoc i chętnie je spróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają milion razy lepiej niż te kupne:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudownie się prezentują! Kocham takie lekkie batoniki, w sam raz jako przekąska w ciągu dnia. :)
    https://julias-cooking.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Na pewno by mi smakowały - wyglądają przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. My tylko zamieniłybyśmy miód na inny słód i byłoby dla nas bosko :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Mniam :D Pięknie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie komentuj zanim nie zrobisz

    OdpowiedzUsuń

Zobacz też:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka