Ślimaczki najlepiej smakują podane na ciepło, zaraz po wyjęciu z piekarnika, ale z powodzeniem można je odgrzewać.
Składniki na 20 sztuk:
ciasto:
- 250g mąki pszennej typ 650
- łyżeczka soli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- jajko
- łyżeczka cukru
- 15g drożdży
- pół szklanki mleka
nadzienie:
- 250g pieczarek
- cebula
- łyżka masła
- 5 plasterków szynki
- 50g sera żółtego
- 5 łyżeczek przecieru pomidorowego
- bazylia
- oregano
- sól
- pieprz
ciasto:
Przygotowujemy rozczyn- w ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże i cukier. Przykrywamy i odstawiamy na 10 minut.
Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy sól, oliwę z oliwek i jajko. Dolewamy rozczyn i przez kilka minut wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie i przestanie się kleić do rąk.
Pozostawiamy do wyrośnięcia na około godzinę.
nadzienie:
Pieczarki obieramy, myjemy i kroimy w plastry. Cebulę obieramy i kroimy na drobną kosteczkę.
Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy cebulę, na złocisty kolor. Dodajemy pieczarki i smażymy jeszcze przez kilka minut, na dużym ogniu. Doprawiamy je solą i pieprzem.
Szynkę kroimy na nieduże kawałeczki.
Ser trzemy na tarce o drobnych oczkach.
Przecier pomidorowy mieszamy z przyprawami.
wykończenie:
Ciasto wałkujemy dość cienko, na kształt prostokąta, na stolnicy. W razie potrzeby możemy podsypywać je mąką.
Rozwałkowane ciasto smarujemy przecierem, kładziemy na nie pieczarki, szynkę i ser. Zwijamy je ciasno, tak jak naleśniki i sklejamy brzegi.
Zwinięte ciasto kroimy co około 2cm i powstałe ślimaczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Ślimaczki pieczemy przez około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180C.
Smacznego:)
Staram się unikać mąki pszennej, a twoje bułeczki wyglądają przepysznie. Czym mogę ją zastąpić?https://jaglusia.wordpress.com/2016/11/26/komosa-ryzowa-z-indykiem-i-brokulem/
OdpowiedzUsuńWydaje mi się, że najlepsza byłaby pełnoziarnista mąką żytnia o drobnej granulacji (możesz ją kupić bez problemu w lidlu i tesco) albo owsiana:) Jednak bułeczki nie będą już tak pulchne;)
UsuńZjadłabym takie bułeczki, ale w wersji słodkiej :D Prezentują się ciekawie ;))
OdpowiedzUsuńAleż one piękne i apetyczne :) Jeszcze takich ślimaczków nie zrobiłyśmy na słodko a już chcemy wykonać je w takiej wytrawnej wersji :)
OdpowiedzUsuń