piątek, 15 maja 2015

Placki owsiane

Placuszki owsiane robię od bardzo dawna. Wypróbowałam już kilka przepisów, jednak ten, którym się z wami dzielę jest najlepszy. Placuszki są dość szybkie w przygotowaniu, smaczne, mięciutki i pasują do nich właściwie wszystkie dodatki. Jeżeli wolicie, aby były nieco grubsze, możecie zmniejszyć ilość mleka, a placuszki będą bardziej treściwe.
Swoje śniadanko zjadłam z domowym dżemem brzoskwiniowym oraz z migdałami.
Jest to kolejny przepis, który bierze udział w Blogowym Projekcie Śniadaniowym.


Składniki na 20 sztuk:
  • 1,5 szklanki pełnoziarnistych płatków owsianych
  • 1,5 +0,5 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki mąki pełnoziarnistej (użyłam lubelli 3 zboża)
  • jajko
  • łyżka cukru
  • proszek do pieczenia
Płatki owsiane zalewamy 1,5 szklanki mleka i zostawiamy na noc, albo robimy to rano i odczekujemy około 20 minut.
Do płatków dodajemy jajko, mąkę, cukier, proszek do pieczenia i miksujemy. Jeśli wolimy cieńsze placuszki (jak na zdjęciach), to dolewamy jeszcze 0,5 szklanki mleka.
Na dobrze rozgrzaną patelnię, najlepiej bez tłuszczu, nakładamy ciasto łyżką (jedna łyżka- jeden placuszek). Gdy na cieście pojawią się bąbelki odwracamy je i jeszcze przez chwilkę smażymy. 
Smacznego:)

Dlaczego warto usmażyć placki owsiane, czyli krótko o wartościach odżywczych i właściwościach kilku składników:
  • płatki owsiane są świetnym źródłem energii- węglowodanów, cennych kwasów tłuszczowych, błonnika i soli mineralnych: selenu, magnezu oraz witamin z grupy B oraz witaminy E,
  • mąka pełnoziarnista oprócz masy węglowodanów zawiera również nieco białka i tłuszczów; ponadto jest doskonałym źródłem błonnika oraz witamin z grupy B.

20 komentarzy :

  1. Robiłam podobne i są pyszne. Zdrowe i pożywne śniadanie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajne placuszki :) Nam by się takie marzyły z powidłami i kozim serem..... ooo taaaak :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Twoja rodzinka to ma z Tobą dobrze! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak, temu na pewno nie zaprzeczę;)

      Usuń
  4. Wspaniałe placuszki :-) chcę takie na kolację :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wszelki placki owsiane uwielbiam, ale takich zwykłych to chyba nigdy nie robiłam i zawsze coś tam do środka upchnę ;) A Twoje wyglądają smakowicie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja zazwyczaj robię zwykłe albo z dodatkiem różnych ziarenek;)

      Usuń
  6. Przepięknie wyglądają. I zgadzam się z tym, że warto je przygotować! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetne, chętnie bym spróbowała :D

    OdpowiedzUsuń
  8. uwielbiam wszelkie placuszki, a owsiane to już w szczególności - pycha!

    OdpowiedzUsuń
  9. Wyglądają imponująco, świetne :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo smaczne, ja zrobiłam z duszonymi pieczarkami - po prostu bomba! Idealne do zabrania do szkoły czy pracy. Nie mogłam się nadziwić, że wytrawne placuszki mogą być tak smaczne. Polecam spróbować ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo fajny pomysł z tymi duszonymi pieczarkami. Wypróbuję go:)

      Usuń
  11. Uwielbiam owsiane wynalazki!

    OdpowiedzUsuń

Zobacz też:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka