Ilość cukru waniliowego możemy dowolnie zmieniać, w zależności od preferowanej słodkości. Oczywiści ja użyłam domowego cukru, który pojawił się wczoraj na blogu.
- mocno dojrzałe awokado
- 4-5 łyżeczek cukru waniliowego
Krem przekładamy do szczelnie zamykanego słoiczka i przechowujemy w lodówce.
Smacznego;)
Dlaczego warto przygotować waniliowy krem z awokado, czyli krótko o wartościach odżywczych i właściwościach awokado:
- jest bogate w zdrowe tłuszcze, które obniżają poziom cholesterolu i przeciwdziałają nowotworom,,
- zawiera sporo witamin C, E, A oraz witaminy z grupy B,
- jest skarbnicą potasu, przez co pomaga w obniżaniu ciśnienia krwi,
- dzięki temu, że zawiera sporo luteiny chroni nasz wzrok.
Pychotka!!!! My miksujemy awokado z bananem i substancji słodzącej raczej nie dodajemy ale jeśli mamy ochotę na coś bardziej słodkiego to dodajemy ksylitol :) Ten krem uwielbia nasz tata i co weekend żąda go na deser a my cieszymy się, że smakuje mu coś zdrowego :P
OdpowiedzUsuńBanan+ awokado to świetne połączenie;)
UsuńMój tata nie ma ochoty na takie zdrowe deserki, raczej go nie namówię do spróbowania- według niego awokado smakuje jak mydło i nie chce uwierzyć, że krem może być pysznyXD
Nasz tatuś kochany miał takie samo podejście. Jednak gdy zdrowym odżywianiem wyprowadziłyśmy go z migreny oraz stracił na wadzę, zaczął ufniej podchodzić do naszych pomysłów a nawet czasem je coś co mu nie do końca smakuje ale wie, że jest zdrowe :) Zawsze warto drążyć temat! :D
UsuńMacie rację z tym drążeniem tematu, może kiedyś się złamie i spróbuje czegoś zdrowego;)
UsuńPyszności. Awokado pod każdą postacią jest pyszne :)
OdpowiedzUsuńwaniliowej wersji jeszcze nie próbowałam, musi być pyszne!
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam kremu z awokado z waniliową nutą (przeważnie miksuję je z bananem), ale jestem pewna, że smakuje świetnie takie zestawienie ;)
OdpowiedzUsuńAvocado jest fantastyczne i jeszcze nie łączyłam go z wanilią. Super pomysł :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na wykorzystanie avokado, coś nowego;)
OdpowiedzUsuńAwokado zawsze na wytrawnie robiłam,a tu proszę z nutą słodyczy tez można :)
OdpowiedzUsuńJa wręcz przeciwnie- awokado jem tylko na słodko;)
UsuńGenialny pomysł. Dotychczas robiłam takie musy tylko z kakao, a tu proszę, waniliowe też może być! Super inspiracja!!!
OdpowiedzUsuńJa też do tej pory wykorzystywałam jedynie kakao, ale naszła mnie ochota na zmiany;)
UsuńSuper pomysł! ja dodałabym jeszcze trochę banana, muszę wypróbować jak tylko kupie awokado :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam: www.homemade-stories.blogspot.be
Mam nadzieję, że kremik ci posmakuje;)
UsuńAwokado na słodko jeszcze nie próbowałam, ciekawy pomysł:)
OdpowiedzUsuńMniam jaki pyszny musi być ten krem :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie taki krem sobie jutro zaserwuję na śniadanie <3
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę i liczę na to, że kremik posmakuje ci tak samo jak mi:)
UsuńRzeczywiście, warto pamiętać o prostych przepisach. Ja najbardziej lubię wanilię burbońską. :)
OdpowiedzUsuńchętnie bym przywłaszczyła sobie Twój słoiczek ;)
OdpowiedzUsuńCiekawy krem, nigdy takiego nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńWow, coś wspaniałego ^^
OdpowiedzUsuńmm, u mnie dzisiaj awokado, ale na kanapkach z innymi warzywami :)
OdpowiedzUsuńTo musi być bardzo pyszne, a jakie zdrowe :)
OdpowiedzUsuńKocham awokado, w takiej wersji jeszcze nie robiłam, to musi być pyszne:) na razie moje dwa kupione sobie miękną, a potem zrobię z nich guacamole:)
OdpowiedzUsuńWspaniały pomysł, jestem bardzo ciekawa smaku, więc muszę zrobić taki krem :-)
OdpowiedzUsuńo super pomysł :)
OdpowiedzUsuńświetny krem! do tej pory robiłam zawsze z kakao nie myśląc nawet o wanilii! koniecznie muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł, do tej pory testowałam tylko z karobem i kakao... a tu jest jeszcze inne połączenie :)
OdpowiedzUsuńNie spodziewałam się, że wystarczy dodać odrobinę cukru, żeby awokado zmieniło się w delikatniutki kremik. Ciekawa alternatywa dla dżemu czy masła orzechowego ;-)
OdpowiedzUsuńJa też byłam zaskoczona, że wystarczy tak niewiele, żeby powstał świetny krem;)
Usuń