sobota, 29 listopada 2014

Naleśniki pomarańczowe

Naleśniki pomarańczowe, czyli coś dla miłośników cytrusów;)
Swój intensywny smak zawdzięczają świeżo wyciśniętemu sokowi z pomarańcz. Są naprawdę pyszne, a najlepiej smakują jedzone jeszcze ciepłe.
Swoje naleśniki podałam z twarożkiem waniliowo- kokosowym oraz rodzynkami i orzechami włoskimi.




Składniki na 12 sztuk:
  • 2/3 szklanki mąki pełnoziarnistej pszennej
  • 2/3 szklanki mąki pełnoziarnistej żytniej
  • starta skórka z pomarańczy
  • szklanka soku z pomarańczy (u mnie z trzech owoców)
  • szklanka mleka
  • 1/2 szklanki wody, najlepiej gazowanej
  • 2 jaja
  • łyżeczka cukru
  • 3-4 łyżki oleju
Przygotowanie naleśników jest niezwykle proste- wszystkie składniki dokładnie miksujemy i smażymy na dobrze rozgrzanej patelni (przed pierwszym naleśnikiem warto delikatnie natłuścić patelnię).
Smacznego:)

Dlaczego warto przygotować naleśniki pomarańczowe, czyli krótko o wartościach odżywczych i właściwościach kilku składników:
  • pomarańcza jest witaminową bombą- zawiera witaminy C, A,, B, B12, P oraz liczne sole mineralne; dzięki terpenom działa antywirusowo i bakteriobójczo,
  • mąka pełnoziarnista zawiera niezwykle dużo błonnika, który ma zbawienne działanie na układ pokarmowy; ponadto zawiera witaminy z grupy B, sole mineralne i inne pierwiastki.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Zobacz też:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka