niedziela, 22 marca 2015

Naleśniki ryżowe

Naleśniki ryżowe mają zupełnie inną strukturę niż tradycyjne, pszenne. Według mnie stanowią one tło całego dania, bo mąka ryżowa, w przeciwieństwie do cieciorkowej czy sojowej, nie ma konkretnego smaku. Jednak dzięki temu można poszaleć z dodatkami, bo pasuje do nich zupełnie wszystko.
Naleśniki ryżowe są już -nastymi w kategorii naleśników, które przygotowałam i w sumie są zupełnie różne od reszty, ale tak samo smaczne. Na pewno pojawią się one jeszcze nie raz na moim talerzu:)


Składniki na 12 sztuk:
  • 1,5 szklanki mąki ryżowej
  • 1,5 szklanki mleka
  • 2/3 szklanki wody gazowanej
  • jajko
  • łyżka cukru waniliowego
  • 3 łyżki oleju
Mąkę przesiewamy do miski, wbijamy jajko, dodajemy olej, cukier, mleko i wodę. Całość dokładnie miksujemy. Naleśniczki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni, bez dodatku tłuszczu lub np. na oleju kokosowym.
Smacznego:)

Dlaczego warto usmażyć naleśniki ryżowe, czyli krótko o wartościach odżywczych i właściwościach kilku składników:
  • mąka ryżowa jest dobrym zamiennikiem tradycyjnej mąki pszennej dla osób nietolerujących glutenu, świetnie sprawdzi się w przygotowywaniu wszelkich wypieków,
  • jajko jest świetnym źródłem witamin A, D, E, K, B12 oraz cynku, żelaza i potasu, a także pełnowartościowego białka.

26 komentarzy :

  1. Z mąka ryżową nigdy nie jadłem, aczkolwiek zdarzyło mi się zrobić naleśniki z mlekiem ryżowym. Spróbuj następnym razem przygotować z mąką ryżową na mleku ryżowym :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dobry pomysł, na pewno go wykorzystam, tylko muszę się zaopatrzyć w mleko ryżowe;)

      Usuń
  2. O nieee, dlaczego weszłam na takie pyszności o tak późnej porze! Ja ubóstwiam owsiankę na gorąco - zimna wersja niestety do mnie nie przemówiła, dlatego mój lunchbox to zawsze sałatka, ewentualnie owoce:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przeglądanie kulinarnych blogów o takiej porze grozi napadem głodu;)
      Dla mnie każda owsianka jest pyszna- gotowana, pieczona, smażona, czy właśnie ta na zimno;) Ale co kto woli, sałatki też są smaczne.

      Usuń
  3. Uwielbiam je, jednak co mąka ryżowa to mąka ryżowa :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie, mąka ryżowa jest świetna do naleśników, placuszków, ciast itp.;)

      Usuń
  4. Wspaniałe te naleśniczki :-) jeszcze z mąki ryżowej jeszcze ich nie jadłam :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają przepysznie i bardzo lekko ;) Bardzo lubię mąkę ryżową ze względu na jej uniwersalny smak i zastosowanie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lubie mąkę ryżową właśnie za to samo;)

      Usuń
  6. Piękna prezentacja, super apetycznych naleśników. Z wielka chęcią bym skosztowała :)

    OdpowiedzUsuń
  7. O! Z ryżowej jeszcze nie robiłem. Wypróbuję, skoro mówisz, że dobre :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że naleśniczki ci posmakują:)

      Usuń
  8. Mniam mniam :) Naleśniczki z mąki ryżowej nie dość, że pięknie wyglądają to naszym zdaniem są lekko naturalnie słodkie :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo lubię z maki ryżowej, zastanawia mnie, jak to się stało, że naleśniki się nie napowietrzyły i nie porobiły się dziurki, tylko wyszły takie delikatnie kremowe?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może to zależy od konsystencji ciasta, moje było dość rzadkie, bo w sumie to nie widzę innego powodu, przez który moje naleśniki miałyby taką strukturę;)

      Usuń
  10. z mąką ryżową się jeszcze w mojej karierze nie spotkałam a szkoda bo z naleśnikami cudownie jest eksperymentować!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się, ja też uwielbiam robić nowe rodzaje naleśniczków;)

      Usuń
  11. naleśniki z mąką ryżową to dla mnie nowość, ale prezentują się niezwykle apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  12. bardzo apetycznie wyglądają :) niestety nie wiedziałam u siebie nigdzie takiej mąki w sprzedaży. gdzie ją kupujesz?

    OdpowiedzUsuń
  13. naleśników ryżowych jeszcze nie jadłam, ale świetny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Z mąki ryżoweJ muszą smakowac obłędnie; )

    OdpowiedzUsuń
  15. Wspaniałe naleśniki, takich jeszcze nie jadłam. Pychotka.

    OdpowiedzUsuń

Zobacz też:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka