Naleśniki ryżowe są już -nastymi w kategorii naleśników, które przygotowałam i w sumie są zupełnie różne od reszty, ale tak samo smaczne. Na pewno pojawią się one jeszcze nie raz na moim talerzu:)
Składniki na 12 sztuk:
- 1,5 szklanki mąki ryżowej
- 1,5 szklanki mleka
- 2/3 szklanki wody gazowanej
- jajko
- łyżka cukru waniliowego
- 3 łyżki oleju
Mąkę przesiewamy do miski, wbijamy jajko, dodajemy olej, cukier, mleko i wodę. Całość dokładnie miksujemy. Naleśniczki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni, bez dodatku tłuszczu lub np. na oleju kokosowym.
Smacznego:)
Dlaczego warto usmażyć naleśniki ryżowe, czyli krótko o wartościach odżywczych i właściwościach kilku składników:
- mąka ryżowa jest dobrym zamiennikiem tradycyjnej mąki pszennej dla osób nietolerujących glutenu, świetnie sprawdzi się w przygotowywaniu wszelkich wypieków,
- jajko jest świetnym źródłem witamin A, D, E, K, B12 oraz cynku, żelaza i potasu, a także pełnowartościowego białka.
Z mąka ryżową nigdy nie jadłem, aczkolwiek zdarzyło mi się zrobić naleśniki z mlekiem ryżowym. Spróbuj następnym razem przygotować z mąką ryżową na mleku ryżowym :)
OdpowiedzUsuńDobry pomysł, na pewno go wykorzystam, tylko muszę się zaopatrzyć w mleko ryżowe;)
UsuńO nieee, dlaczego weszłam na takie pyszności o tak późnej porze! Ja ubóstwiam owsiankę na gorąco - zimna wersja niestety do mnie nie przemówiła, dlatego mój lunchbox to zawsze sałatka, ewentualnie owoce:)
OdpowiedzUsuńPrzeglądanie kulinarnych blogów o takiej porze grozi napadem głodu;)
UsuńDla mnie każda owsianka jest pyszna- gotowana, pieczona, smażona, czy właśnie ta na zimno;) Ale co kto woli, sałatki też są smaczne.
Uwielbiam je, jednak co mąka ryżowa to mąka ryżowa :)
OdpowiedzUsuńDokładnie, mąka ryżowa jest świetna do naleśników, placuszków, ciast itp.;)
UsuńWspaniałe te naleśniczki :-) jeszcze z mąki ryżowej jeszcze ich nie jadłam :-)
OdpowiedzUsuńWyglądają przepysznie i bardzo lekko ;) Bardzo lubię mąkę ryżową ze względu na jej uniwersalny smak i zastosowanie ;)
OdpowiedzUsuńLubie mąkę ryżową właśnie za to samo;)
UsuńPiękna prezentacja, super apetycznych naleśników. Z wielka chęcią bym skosztowała :)
OdpowiedzUsuńO! Z ryżowej jeszcze nie robiłem. Wypróbuję, skoro mówisz, że dobre :D
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że naleśniczki ci posmakują:)
UsuńMniam mniam :) Naleśniczki z mąki ryżowej nie dość, że pięknie wyglądają to naszym zdaniem są lekko naturalnie słodkie :D
OdpowiedzUsuńBardzo lubię z maki ryżowej, zastanawia mnie, jak to się stało, że naleśniki się nie napowietrzyły i nie porobiły się dziurki, tylko wyszły takie delikatnie kremowe?
OdpowiedzUsuńMoże to zależy od konsystencji ciasta, moje było dość rzadkie, bo w sumie to nie widzę innego powodu, przez który moje naleśniki miałyby taką strukturę;)
Usuńz mąką ryżową się jeszcze w mojej karierze nie spotkałam a szkoda bo z naleśnikami cudownie jest eksperymentować!
OdpowiedzUsuńZgadzam się, ja też uwielbiam robić nowe rodzaje naleśniczków;)
Usuńnaleśniki z mąką ryżową to dla mnie nowość, ale prezentują się niezwykle apetycznie!
OdpowiedzUsuńWarto spróbować, bo są pyszne;)
Usuńbardzo apetycznie wyglądają :) niestety nie wiedziałam u siebie nigdzie takiej mąki w sprzedaży. gdzie ją kupujesz?
OdpowiedzUsuńW Tesco;)
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
Usuńnaleśników ryżowych jeszcze nie jadłam, ale świetny pomysł :)
OdpowiedzUsuńpysznie! :)
OdpowiedzUsuńZ mąki ryżoweJ muszą smakowac obłędnie; )
OdpowiedzUsuńWspaniałe naleśniki, takich jeszcze nie jadłam. Pychotka.
OdpowiedzUsuń