Swoje naleśniczki zjadłam z serkiem wiejskim, sosem jagodowym (jagody ze słoiczka zmiksowane z jogurtem naturalnym) i płatkami kokosowymi, które jadłam pierwszy raz i bardzo mi posmakowały.
Składniki na 9 naleśników:
- 3/4 szklanki mąki orkiszowej i kukurydzianej (1:1)
- 1/4 szklanki maki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki soku jagodowego*
- szklanka mleka
- jajko
- 3 łyżki oliwy z oliwek
*Ja użyłam domowego soku z jagód, który był słodzony, więc pominęłam cukier.
Wszystkie składniki łączymy dokładnie za pomocą miksera. Następnie smażymy cienkie naleśniki na dobrze rozgrzanej patelni, delikatnie natłuszczonej.
Smacznego:)
Dlaczego warto usmażyć naleśniki jagodowe, czyli krótko o wartościach odżywczych i właściwościach kilku składników:
- jagody są świetnym źródłem witamin C, A, PP oraz witamin z grupy B oraz selenu, cynku, miedzi i manganu; ponadto są jednymi z najlepszych przeciwutleniaczy,
- mąka orkiszowa jest bogata w błonnik, żelazo, cynk i wapń, a także witamin z grupy B.
.png)
.png)
.png)
.png)
Nie znamy osoby, która by nie lubiła jagód! Dlatego jest to idealne wyjście na różne desery dla znajomych bo małe jest prawdopodobieństwo, że nie trafisz komuś w gust xD
OdpowiedzUsuńNaleśniki z tymi owocami muszą smakować wybornie no i chipsy kokosowe! też uwielbiamy xD
zazdroszczę Ci soku z jagód mmm pycha :)
OdpowiedzUsuńDla mnie cudne. Ach jak ja czekam już na świeże jagody prosto z lasu :D
OdpowiedzUsuńMoje zapasy się praktycznie skończyły, więc też wyczekuję sezonu jagodowego:)
Usuńuwielbiam jagody, dlatego Twoje naleśniki do mnie przemawiają, zdecydowanie bym nie pogardziła takim śniadaniem.
OdpowiedzUsuńmyślałam , że chodzi tu o nadzienie, a tu taka niespodzianka. Pieknie się prezentują ;)
OdpowiedzUsuńmam zapas jagód mrożonych, chętnie wykorzystam do naleśników;)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę:)
UsuńPycha, a jaki ładny kolor! Jagody rządzą :)
OdpowiedzUsuńSuper naleśniczki, moja córka najbardziej lubi naleśniki właśnie z dżemem jagodowym
OdpowiedzUsuńpięknie wyszły i na pewno były bardzo smaczne!
OdpowiedzUsuńNaleśniki z jagodami to z pewnością jedne z moich ulubionych :) Pamiętam, że najlepsze jadłam w Krynicy Górskiej będąc na nartach - były ogromniaste i tak bogato nadziane jagodami, że nigdzie lepszych już potem nie jadłam. Twoje wyglądają bardzo smakowicie ;)
OdpowiedzUsuńTakie jagodowe naleśniki z pewnością były wyborne;)
UsuńZjadłabym z chęcią :) Wesołych Świąt!
OdpowiedzUsuńRozmarzyłam się tylko o świeżych jagodach! Mniam!
OdpowiedzUsuńFatanstastyczna propozycja, chętnie skorzystam z tego przepisu :)
OdpowiedzUsuńTo świetnie, mam nadzieję, że naleśniczki ci posmakują;)
UsuńMniam jakie pyszne te naleśniczki :-)
OdpowiedzUsuń