sobota, 17 stycznia 2015

Mleko kokosowe

Dziś mam dla was przepis na mleko kokosowe, które jest niezwykle proste i szybkie w przygotowaniu. Nie trzeba go gotować, wystarczy nam pojemnik i blender, no i trochę wiórek kokosowych.
Przyznam, że jeszcze tydzień temu byłam przekonana, że nie lubię kokosa. Jednak odważyłam się go spróbować i okazało się, że jest on całkiem smaczny. W tym czasie zdążyłam już przygotować owsiankę kokosową, kaszę kukurydzianą z kokosem, ciastka kokosowe, mleko z kokosa i oczywiście naleśniki. Na tych przepisach nie koniec, w mojej głowie powstają nowe pomysły.
Mleko kokosowe można wykorzystać na wiele sposobów, do dań na słodko- naleśników, ciast, muffinek, owsianek czy kasz, ciastek lub do dań wytrawnych, choćby nawet popularnego curry.


Składniki:
  • szklanka wiórek kokosowych
  • 2 szklanki wody, ciepłej, przegotowanej
Wiórki kokosowe zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy, aby napęczniały.
Po upływie co najmniej dwóch godzin (ja zostawiłam je na całą noc) wiórki miksujemy blenderem, przez kilka minut, aby je dobrze rozdrobnić.
Mleko przelewamy przez sitko z gazą i dokładnie odciskamy wiórki, które na nim pozostały.
Mleko przelewamy do butelki i zakręcamy. Przechowujemy je w lodówce.
Wiórki, które pozostały na sitku możemy wykorzystać do ciastek, owsianek itp.
Smacznego:)

Dlaczego warto przygotować mleko kokosowe, czyli krótko o wartościach odżywczych i właściwościach kokosa:
  • jest bogaty w witaminy B2, B6, C oraz E, a także potas, wapń, magnez, fosfor i cynk,
  • jest bogaty w łatwo strawne kwasy tłuszczowe,
  • poprawia odporność organizmu,
  • przyspiesza gojenie się ran lub oparzeń.

10 komentarzy :

  1. Muszę mamie powiedzieć, żeby kupiła mi gazę. Będę wtedy robiła takie cuda na skalę masową! :p

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam niedawno bardzo podobne i wyszło także wyszło super :) A z pozostałości upiekłam ciasteczka :) Muszę znowu zrobić, bo jakoś tak łatwiej mi użyć to z puszki, a wiadomo, że takie domowe jest najzdrowsze ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przyznam, że jeszcze nigdy nie kupiłam w sklepie mleka kokosowego;)

      Usuń
  3. Musimy się przełamać i znów spróbować je zrobić. Ostatnio nasza młodsza siostra podjęła się tej próby i się jej rozwarstwiło, generalnie nie wyszło :/ Trochę się zraziłyśmy, jednak nie wykluczamy, że podejmiemy znów to wyzwanie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gdy mleko kokosowe dłużej postoi to się rozwarstwia, ale wystarczy je zamieszać i znów będzie takie jak być powinno;)

      Usuń
    2. Albo można też zebrać to co się odwarstwi i użyć jako masło kokosowe, a mleko będzie wtedy bardziej odtłuszczone. Przynajmniej w moim to co się oddzieliło jako tłuszcz, spełniło kryterium masła :P

      Usuń
  4. Jutro wielka próba - pieczona owsianka na mleku kokosowym, z pestkami granatu i brzoskwinią. zobaczymy co z tego wyjdzie, bo jak do tej pory, byłam nieco sceptycznie nastawiona do mleczka, na którym zrobił mi się spory kożuszek. Ale to chyba dlatego, że nie przelałam przez gazę. Bałam się nawet, że wyszło mi raczej masło, a nie mleko, ale wszystko w porządku, płyn jest. Zobaczymy...

    OdpowiedzUsuń

Zobacz też:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka